Den aktuelle tørke fik mange til at tænde for vandhanerne i søndags, og det gav problemer med forsyningen af vand. Det gode vejr fortsætter, og derfor opfordrer HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, alle sine forbrugere til at spare på vandet. Undlad at vande græsplænen og fylde store badebassiner med vand.

Brug en vandkande når du vander dine blomsterbede og blomsterkrukker – vandslangen er en vandsluger, som bruger 12 liter vand pr. minut

Hold på vandet, foto: HOFOR

Der bliver i denne varme og tørre periode brugt mere vand end godt er for vores vandreserver. HOFOR, der forsyner hovedstadsområdet med vand, skal derfor minde om, at alle sparer på drikkevand til “udvortes brug”. Græsplæner, heriblandt fodbold- og golfbaner, og store soppebassiner hører til sommerens store vandslugere.

Fem gode råd til en frodig have og glade børn – uden vandfrås
Hovedstadsområdets borgere bruger rigtig meget vand her i sommervarmen, og det er ikke kun til at slukke tørsten med. Vandforbruget ligger typisk 15 procent højere end normalt, når heden kommer til landet. Det skyldes, at der bliver brugt masser af vand til afkølende brusebade, soppebassiner og vanding af græsplæner og blomsterbede. Der bliver brugt mere vand end godt er for vores sparsomme grundvandsressource. Især i hovedstadsområdet, hvor befolkningstætheden er stor, er trækket på grundvandsressourcen stort.

“Der er ikke akut risiko for, at vi mangler vand til hovedstadsområdet. Men vi opfordrer folk til at bruge vandet med omtanke,” siger Ole Skytte, driftschef i HOFOR.

Undgå derfor i sommermånederne at vande græsplæner. Selv en meget gul græsplæne bliver hurtigt grøn igen, når regnen kommer. Samtidig er der ingen grund til at vande andre dele af haven i løbet af dagen, hvor vandet fordamper næsten ligeså hurtigt, som det kommer ned på jorden. Det er langt bedre at vente med at vande til om aftenen, hvor det er køligere. Så får vandet nemlig en chance for at komme ned til planternes rødder.

Nogle af de bedste vandspareråd er, at man skal reparere løbende toiletter og dryppende haner, tænke sig om, før man anskaffer en havepool eller et stort bassin. Begge bruger ufatteligt meget vand. Eksempelvis bruger et fritstående bassin på 5.000 liter ligeså meget vand som 90 almindelige brusebade.

“Jeg er sikker på, at borgerne forstår problematikken og følger vores enkle råd til at spare på vandet. Vi skal alle være med til at sikre, at næste generation har drikkevand nok – og at vandindvindingen går mindst muligt ud over naturen,” siger Ole Skytte.

Fakta: Sådan holder du haven frodig uden at fråse med vandet:

Lad være med at vande din græsplæne! Den kan sagtens klare sig uden
Saml (hvis muligt) regnvand fra taget i en regnvandstønde – så kan du bruge det til at vande med, i stedet for at bruge drikkevand til blomsterne. Læg et låg på regnvandstønden, så vandet ikke fordamper.
Brug en vandkande når du vander dine blomsterbede og blomsterkrukker – vandslangen er en vandsluger, som bruger 12 liter vand pr. minut
Lad være med at vande om dagen, hvor det meste vand fordamper, før det når planterødderne.
Store soppebassiner og pools bruger rigtig meget vand. Vandballoner, vandpistoler og et badekar til de mindste er gode erstatninger. Eller tag til sø, strand og friluftsbad med hele familien.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev