Frivillige indsamlere gjorde demens til en folkesag, da de samlede 1,75 millioner kroner ind til mennesker med demens ved Alzheimerforeningens landsindsamling den 25. september.
Link
Cathrine Stampe Dick samlede ind digitalt, men var også på gaden med sin datter, Silke, på Huskedagen. Foto: Jon Fiala Bjerre
Der var høj sol og godt humør i det meste af landet, da 1.000 frivillige indsamlere lørdag gik på gaden for at samle ind til Alzheimerforeningens arbejde for mennesker med demens og deres pårørende. Over alt blev Huskedagen fejret på gader og stræder – blandt andet i Tønder, hvor Lone Benkjær samlede ind med sin mor, Åse, som fik konstateret Alzheimers sygdom for et år siden:
– Vi plejer aldrig at gøre sådan noget her, men vi blev sat i gang af min mor, der er en aktiv samfundsborger. Så vi var på gaden for at hjælpe og støtte hende, og for at oplyse mere omkring sygdommen, fortæller Lone Benkjær, der til dagligt arbejder som demenskoordinator.
Indsamlerne oplevede generelt, at folk tog godt imod dem, og flere kunne berette om en stor interesse for demensområdet og indsamlingen på dagen:
– Dagen gav anledning til flere gode samtaler om demens, og det er mit indtryk, at det er en sag, der betyder rigtig meget for folk. Jeg talte blandt andet med en mand, der gav penge, fordi han selv havde prøvet at stå hjælpeløs med en kone, der blev mere og mere syg af demens. Det var lidt hårdt at høre, men det giver også en følelse af, at det vi gør, giver mening, fortæller Dorte Langeland, der samlede ind på Amager.
Dorte Langeland havde mange meningsfulde samtaler på Huskedagen.
Gang i de digitale indsamlinger
Ud over gadeindsamlingen, var der også god gang i de digitale indsamlinger på og i dagene omkring Huskedagen. I alt havde 305 oprettet en digital indsamling. Blandt dem var Cathrine Stampe Dick, der selv har en mor med demens:
– Der er nogle klare fordele ved at samle ind blandt folk, man kender i forvejen. Den første af mine venner gav 250 kr. til min digitale indsamling, og det satte ligesom barren for donationer fra andre, fortæller hun.
Hendes mål var at samle 1000 kr. ind, men hun endte med at kunne aflevere over 3000 kr. til Alzheimerforeningen.
Cathrine Stampe Dick samlede ind digitalt, men var også på gaden med sin datter, Silke, på Huskedagen.
Huskekager til hele befolkningen
Ud over en masse aktiviteter i Alzheimerforeningens lokalforeninger og Demensven-kommuner, blev der også bakket op om indsamlingen på plejehjem og i virksomheder over hele landet. På 84 plejehjem blev der på og omkring Huskedagen bagt og solgt huskekager. Derudover donerede REMA1000 hele september 1. kr. pr. solgt kanelstang, hvilket udløste 70.000 kr. til demenssagen.
I alt blev der samlet mere end 1.750.000 kroner ind til Alzheimerforeningens arbejde for mennesker med demens. Til sammenligning blev der sidste år samlet omkring 1,4 millioner kroner ind. Det var i år sjette år, Alzheimerforeningen afholdt landsindsamling.
– På vegne af alle mennesker med demens og deres pårørende i Danmark skal der lyde en kæmpe tak til alle de ildsjæle, der har samlet ind. Jeres bidrag gør en kæmpe forskel, lyder det fra direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.
Husk, at du stadig kan støtte Alzheimerforeningens arbejde på MobilePay 50387 eller ved at sende en SMS med teksten ‘HUSK’ til 1217 (så støtter du med 100 kr.)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev