ISELIN FORSLUND TOUBRO Over sundet

Nu åbner den dansk-svenske kunstner Iselin Forslund Toubro sin hidtil største soloudstilling på Gl. Holtegaard. Med et flerdelt filmværk indtager Toubro kunsthallens rum i et installatorisk forløb med en fortælling, der peger på konflikter i både fortid og nutid, på fællesskaber og splid mellem lande, på en dybfølt kærlighed til håndværk og på en håndværkskultur og dens traditioner og udfordringer.

Pressefoto ISELIN FORSLUND TOUBRO
Over sundet

Iselin Forslund Toubros soloudstilling Over sundet på Gl. Holtegaard folder sig ud som en totalinstallation med et filmisk fortællende forløb, der i samspil med skulpturelle træelementer indtager kunsthallens udstillingsrum, med en tematik, der synes skræmmende aktuel.

Filmværkets fortælling foregår i to spor. I prologen møder vi en kvinde fra 1600-tallet (skuespiller Asta Kamma August) i en tid, hvor nabolandene Danmark og Sverige ligger i krig med hinanden. Kvinden fortæller en hjerteskærende historie om sin søn, der er draget i krig. Herefter flettes den skandinaviske krigshistorie sammen med et narrativ om de omrejsende skandinaviske håndværkere kaldet navere. Her følger vi to nutidige svenske navere, der er draget på valsen iklædt navernes karakteristiske arbejdsuniform med svaj i fløjlsbukserne, vest, hat, stok og ransel. Deres første stop på turen er en naverhule, et herberg for omrejsende navere i en mindre by i Danmark. Her møder de ligesindede, der traditionen tro udsætter de nytilkomne for en række velkomstritualer og konkurrencer i diverse håndværksdiscipliner. Men idyllen varer ikke ved. Modstridende opfattelser af, hvad det vil sige at være på valsen skaber konflikt i det ellers fredelige fællesskab.

Siden 1500-tallet er håndværkere rejst på valsen for at samle erfaring og udføre arbejde rundt omkring i verden. Mens naverne kan krydse landegrænser på trods af forskellige nationaliteter og færdes i alle lande i en form for nomadisk hybridt fællesskab, sætter krigene grænser for selv samme transnationale færden. Filmværkets naver-spor handler om de konflikter, der opstår i det nære og i det idealistiske fællesskab, og om menneskers trang til at skabe forskelle mellem os og dem. Småkonflikter i nært forbundne fællesskaber kan vokse sig store og føre til krig.

Med udstillingen skaber Iselin Forslund Toubro en fiktiv fortælling i sin kendetegnende cinematiske kvalitet om fællesskab og konflikt, og om mennesket i al dets kompleksitet. Udstillingen vidner ikke mindst om en dybfølt kærlighed til håndværk og om en ældgammel håndværkerkultur og dens traditioner og udfordringer.

FILM CREDIT
Skuespillere: Asta Kamma August, Johannes Lindkvist, Jesper Bark Brandin, Rosalinde Mynster, Lea Gregersen, Anton Falck, Jakob Emil Everly Lamdahl Mynster, Franciska Forslund Toubro, Sara Sjölin, Skjold Rambow, Jay Nicholas Børresen, Bue Wandahl, Mikkel Bay Mortensen, Rasmus Bøgehave Hansen, Andrea Jørgensen, Charlotte Møller-Madsen, Vincent Knudsen, Gurli Groth Blom & Lux.
Manuskript: Iselin Forslund Toubro, Amalie Møller Højbjerre
Fotograf: Troels N’koya-Jensen, DFF
B-fotograf: Kristian Jørgensen
Tonemester: Thea Nyboe Jacobsen, Erik Mats Andersson
Produktionsleder + Indspilningsleder: Kristina Thuring-Møller
Indspilningsassistent: Camilla Juul
Kostumedesign: Franciska Forslund Toubro
Lyddesign: Thea Nyboe Jacobsen
Violinist: Gudrun Berglund
Musik: Jakob Emil Everly Lamdahl Mynster

BIO
Iselin Forslund Toubro (f. 1990) er uddannet fra Kungl. Kunsthögskolan, Stockholm, Sverige, Emily Carr University of Film, Art and Design, Vancouver, Canada og Det Kgl. Danske Kunstakademi, hvorfra hun dimitterede i 2019. Toubro arbejder i feltet mellem kunstfilm, performance og installation – ofte i store produktioner, der inddrager både skuespillere, musikere og andre aktører.

PROGRAM
I udstillingsperioden kan man opleve en række arrangementer, der tager udgangspunkt i udstillingens tematikker. Man kan blandt andet møde billedkunstnere i en kunstnersamtale samt opleve kunsten gennem det korte, gratis omvisningsformat Kunst & Cider og almindelige, længere kunstomvisninger. Det kreative værksted er åbent i hele udstillingsperioden, hvor der vil være kreativ leg med træ for både store og små.

UDSTILLINGSÅBNING
Du er inviteret til udstillingsåbning torsdag, 7. marts kl. 17-19.

Der vil være forfriskninger, åbningstaler og fri adgang til udstillingen. Kunstneren vil være til stede. Det kræver ikke tilmelding at deltage.

UDSTILLINGSPERIODE
Udstillingsperioden løber fra fredag 8. marts til og med søndag 12. maj 2024.
Kunsthallens åbningstider: tirsdag-fredag: 12-17 / torsdag: 12-20 / lørdag-søndag: 10-17 / mandag: lukket / helligdage: 10-17

Læs her. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier