´Midt om Natten` fylder 40 år lørdag den 9. marts 2024. Det fejres med filmvisning og 80-er cocktails på Garderhøjfortet, hvor dele af filmen er optaget.

Foto: Nordisk Film

De fleste kender ´Midt om Natten´, hvad enten det er for den ikoniske film med det let skjulte politiske budskab noget til venstre for midten eller for Kim Larsens og Jacob Haugaards genkendelige musik.

Nu har både film og musik 40-års jubilæum. Helt præcist løb premieren på filmen af stablen den 9. marts 1984. Samme dato – lørdag den 9. marts kl. 19.30 viser Garderhøjfortet ´Midt om Natten´. ”Flere af scenerne er nemlig optaget på fortet. Derfor føler vi et stort ejerskab til filmen”, fortæller fortets leder Kristine Adler-Nissen, ”og det er derfor en stor glæde, at vi har fået mulighed for at lave en særvisning i fortets rustikke og hyggelige omgivelser. Fortet var ikke åbent for offentligheden tilbage i 1984. Det har derfor i den grad glædet os at finde billeder fra optagelserne på fortet, hvor bygningerne så noget anderledes ud end i dag.”

Erik Clausen, Birgitte Raaberg og Kim Larsen ses i filmens bærende roller, og historien handler om nogle unge BZ-ere, der bliver smidt ud fra en saneringsmoden ejendom på Nørrebro, hvorefter de forsøger at skabe deres eget fristed og minisamfund, ‘Haveje’, i Sydhavnen. De lever af måneskinsarbejde, naive drømme og troen på et bedre samfund.

Filmens manuskript er skrevet af Henning Bahs, Erik Balling og Kim Larsen. Sidstnævnte har også skrevet filmens iørefaldende musik sammen med Jacob Haugaard, der både har komponeret og skrevet tekst til sangen ´Haveje´.

Filmen høstede stor anerkendelse. Birgitte Raaberg fik en Bodil for bedste birolle, og Kim Larsen fik en Robert for musikken.

For at gøre oplevelsen endnu mere autentisk har fortet allieret sig med Madhistoriker Anna Bønnelycke fra Gentofte Lokalarkiv. Hun har fundet opskrifter på farverige cocktails fra 1980-erne, så før visning af filmen serveres en festlig ´Blue Hawaii`, så publikum kan komme i stemning til at besøge filmens fristad ´Haveje´. Arrangørerne vil i hvert fald gøre deres for at skabe de rette 80-er vibes.

Erik Balling
Erik Balling var både manuskriptforfatter og instruktør på filmen, som han i øvrigt kaldte en westernfilm. Erik Balling havde rødder i Gentofte. Han havde længe været på jagt efter en lokation til optagelser af netop ´Midt om Natten´. Han boede tæt på Garderhøjfortet og havde en dag banket på hos fortets tidligere kommandant Peter Juul. De var sammen gået en tur på fortet, og Balling er citeret for at have udbrudt: ”Nu har jeg rejst helt til Jyllands vestkyst for at lede efter et godt sted til min næste film, og så ligger det perfekte sted så at sige i min baghave?”

Erik Balling boede indtil sin død i Gentofte og er begravet på kirkegården ved Gentofte Kirke.

Praktiske oplysninger:
Billetter til 150 kr. inkl. drink kan købes på Salg – Jubilæumsvisning af Erik Ballings film Midt om natten (place2book.com) – se yderligere oplysninger på Garderhøjfortets hjemmeside – www.garderhojfort.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev