Når IWA’s store, internationale vandkongres med 10.000 deltagere løber af stablen i Bella Center 11.-15. september, står HOFORs eksperter klar til at dele ud af specialiseret viden til de mange udenlandske gæster – blandt andet om at undgå vandtab, hvor København er blandt verdens bedste.

Borgerne i Købehavn er gode til at spare på vandet. Her drikker elever af en vandpost ved Vibenshus Skole på Indre Østerbro.

Efter en knastør sommer er det mere relevant end nogensinde før at undgå tab af drikkevand. Og netop det er et af emnerne, som HOFOR fortæller om, når forsyningsvirksomheden deltager på den internationale vandkongres, IWA Water Congress and Exhibition, i Bella Center fra 11. til 15. september. Her deler en lang række fagfolk fra hele verden viden om, hvordan man håndterer vand bæredygtigt.

Stærk tværfagligt samarbejde om at mindske vandtab HOFOR har flere eksperter med, der holder oplæg om emner som badevand i Københavns havnebade og sundt drikkevand. Gæsterne kan blandt andet også høre om, hvordan HOFOR arbejder sammen med DTU og en række private virksomheder om brug af teknologi til at minimere vandtab fra for eksempel vandledninger i det danske samarbejde LEAKman. Når HOFOR beder kunderne spare på de dyrebare dråber, så giver det rigtig god mening også at sørge for at minimere det tab, der er i de 2.000 kilometer vandledninger under hovedstadsområdet. Sammen med de danske partnere i Leakman har HOFOR videreudviklet digitaliseringsløsninger til måling af vandforbrug og optimering af tryk i ledningsnettet.

Og den specialiserede danske viden kan hjælpe andre lande som Indien og Indonesien, hvor vandtabet nogle steder er helt oppe på cirka 50 procent. I Danmark er vandtabet på syv procent og i København blot fire.

En hånd til FN’s verdensmål En af hovedtalerne på kongressen er forsyningsdirektør i HOFOR Brian Hansen. Han fortæller, at HOFOR blandt andet er med til kongressen for at understøtte FN’s verdensmål om rent vand og sanitet. “I Danmark er vi rigtig gode til at håndtere drikkevand og spildevand. Så vi føler helt klart en pligt til at dele vores viden med andre om LEAKman og andre emner. Samtidig regner vi med, at vi i løbet af kongressen får en masse viden og inspiration fra andre lande. HOFOR vil altid gerne blive endnu bedre,” siger forsyningsdirektøren, der har været med til at arrangere kongressen og selv er oplægsholder.

Se hele programmet for kongressen her: https://worldwatercongress.org/

FAKTA: Om LEAKman

LEAKman står for leakage management, og formålet er at skabe løsninger til at reducere tab af drikkevand og at bane vej for ny dansk vandteknologi. LEAKman er et samarbejde mellem HOFOR, Leif Koch, AVK Group, Novafos, Grundfos, Schneider Electric, Kamstrup, NIRAS og DTU. LEAKman er et fyrtårnsprojekt under MUDP (Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram). Læs mere om LEAKman: https://leakagemanagement.net

Tilmeld dig vores nyhedsbrev