Vandprisen i København stiger med en pct. per 1. januar 2023, hvilket giver en vandpris på knap 4 øre for en liter vand. Det er stadig betydeligt mindre end landsgennemsnittet.

Ny pris på vand fra HOFOR gælder per 1. januar

Den gennemsnitlige vandpris i Danmark ligger inkl. bortledning af spildevand, skatter og afgifter på 7,4 øre for en liter. I København skal borgerne betale lige knap 4 øre for en liter vand.

“For den pris får borgerne hver eneste dag friskt, rent og kvalitetskontrolleret postevand og slipper af med spildevandet, som renses og ledes tilbage til naturen på forsvarlig vis. Det er et gode, som mange lande misunder os,” siger Brian Hansen, forsyningsdirektør i HOFOR, der leverer vand til hovedstadsområdet.

Med i prisen er også skybrudssikring, klimatilpasning, moms og afgifter.

Prisen er lig med udgifterne

HOFOR og andre vandselskaber tjener ikke penge på at levere vand til borgerne. Indtægter og udgifter skal balancere og regnskabet gå i nul. Derfor kan prisen svinge fra år til år.

“Sidste år sænkede vi københavnernes vandpris med to pct. og i år er det nødvendigt med en mindre stigning på omkring en pct. Vi forsøger dog at holde en så stabil prisudvikling som muligt,” siger Brian Hansen. Han tilføjer, at vandregningen i den enkelte familie kan nedbringes, hvis familien sparer på vandet.

De nye priser gælder fra 1. januar 2023.

Det koster vandet om året i København for en “model-familie” i:

Lejlighed med årligt forbrug på 78 m3: Ca. 3.000 kr. i 2023 Parcelhus med årligt forbrug på 121 m3: Ca. 5.100 kr. i 2023 Rækkehuse med årligt forbrug på 100 m3: Ca.4.600 kr. i 2023

Det dækker vandregningen:

Rent vand i hanen, badet, toilettet mv. Bortledning og rensning af dit spildevand. Håndtering af regnvand (skybrudssikring). Vedligeholdelse og modernisering af vandværker, rør og ledninger. Moms og afgifter til staten (ca. 30 pct. af regningen).

Vandspareråd, der virker:

Køb et sparetoilet, hvis du ikke allerede har et: Med et sparetoilet med 3/6 liters skyl halveres vandforbruget til toiletskyl. Tag korte brusebade på maksimalt fem minutter. Køb en sparebruser, der kun bruger halvt så meget vand som en almindelig bruser. Løber vandet i dit toilet, er der mange penge at spare, hvis du får det repareret.

Se flere spareråd her: spar på vandet

Tilmeld dig vores nyhedsbrev