Bo c.jpg

Bo Rasmussen, direktør hos data- og analysevirksomheden Experian.

I marts 2023 gik 620 danske virksomheder konkurs. Det er en markant stigning fra måneden før, hvor tallet lød på 512. Især branchen ‘Overnatning og Restauration’ trækker tallet op, og mange kæmper med at betale coronalånene tilbage.

Krisen kradser stadig i erhvervslivet. Det viser de nyeste konkurstal fra data- og analysevirksomheden Experian. I marts var det især restaurationer og hoteller, der indleverede deres konkursbegæringer. Også byggeri og handel er hårdt ramt.

– De seneste måneders konjunkturudviklinger og højere omkostninger har skabt flere konkurser i dansk erhvervsliv. Snart skal alle coronalån være betalt tilbage, og her er vores erfaring, at restaurationerne har det svært, siger Bo Rasmussen, der er direktør hos data- og analysevirksomheden Experian.

De seneste 12 måneder er 30 for hver 1.000 aktive virksomheder i branchen ‘Overnatning og Restauration’ gået konkurs. Det er en stigning på 34 procent fra de foregående 12 måneder.

– Over de seneste 12 måneder er det glidende gennemsnit af konkurser i Danmark steget med 11 procent. Det er et tegn på, at erhvervslivet er presset, og det kræver stor opmærksomhed, siger Bo Rasmussen.

Samlet set gik 620 virksomheder konkurs i marts 2023 mod 971 i marts 2022. Det skal dog nævnes, at konkurser blandt inaktive IVS-virksomheder udgjorde halvdelen af konkurserne i fjor. Den reelle udvikling er derfor stigende.

Coronalån skal snart være betalt tilbage

Denne vinter faldt den fjerde ud af fem frister for tilbagebetaling af rentefrie moms- og A-skattelån under coronakrisen. Ifølge Skattestyrelsen havde næsten 7.000 virksomheder en frist for betaling af coronalån. 86 procent af de lånte beløb blev betalt tilbage.

– Den aktuelle usikkerhed gør det særlig vigtigt, at virksomheder betaler deres lån tilbage. Lige nu peger tallene dog på, at flere virksomheder vil komme i klemme hos Gældsstyrelsen de kommende kvartaler, advarer Bo Rasmussen.

Ifølge Bo Rasmussen skal finansvirksomhederne dog fortsat yde långivning, når virksomhederne ønsker kredit.

– Det vil sandsynligvis blive nødvendigt for flere virksomheder at tage lån for at klare den daglige drift. Her er det vigtigt at yde ansvarlig långivning med øget transparens for at sikre, at virksomhederne ikke ryger ind i en negativ gældsspiral, afslutter han.

Om Experian

Experian er verdens førende leverandør af data- og analysetjenester. Under livets store øjeblikke – fra at købe et hjem eller en bil, til at opstarte en forretning- giver vi forbrugere og vores kunder mulighed for at administrere deres data med tillid.

Vi hjælper enkeltpersoner med at tage økonomisk kontrol og få adgang til finansielle tjenester, og virksomheder til at træffe bedre beslutninger. Vi hjælper långivere med ansvarlig långivning og organisationer og virksomheder med at forhindre identitetssvig og kriminalitet.

Vi har 21.700 kollegaer, der opererer i 30 lande, og hver dag investerer vi i nye teknologier, talentfulde mennesker og innovation for at hjælpe alle vores kunder med at maksimere enhver mulighed. Vi er noteret på London Stock Exchange (EXPN) og er en fast bestanddel af FTSE 100-indekset.

Lær mere på http://www.experian.dk eller besøg vores globale nyhedsblog for at få de seneste nyheder og indsigter fra vores verden

Tilmeld dig vores nyhedsbrev