Året går på hæld, og tidspunket er til at gøre status. Fik du læst det, du ville i 2022, og hvad er ambitionerne for 2023? De prisvindende bøger fra 2022 er et godt sted at kigge, hvis du leder efter litteratur med et kvalitetsstempel, men årets debutanter er også et spændende bud på fremtidens potentielle litterære stjerner. Find både prisvindere og debutanter nedenfor og dertil hovedbibliotekets litteraturformidleres favoritter fra læseåret 2022.

Rigtig god læselyst og godt nytår – vi glæder os til at se jer på bibliotekerne.

MVH Gentofte Bibliotekerne

Drop in nytårshatteworkshop

27.-30. december kl. 11.00-13.30 Jægersborg Bibliotek

Kom og lav en festlig eller tosset nytårshat. Vi har pap, lim, fjer og noget der glimter – så du kan bare slippe nytårsfantasien løs! For både voksne og børn.

Ingen tilmelding.

Årets litterære debutanter

Der er ikke noget som en ny bog fra ens yndlingsforfatter, men ofte er der også guld at hente hos debutanterne.

Vi har lavet en liste over nogle af årets bedste debutanter fra Danmark, Sverige, Norge og Finland. Klik herunder for at læse mere og reservere bøgerne.

Se årets debutanter her 

Prisvindende romaner i 2022

Fik du læst årets prisvindende romaner?

Få overblikket over de bøger, som er værd at lægge mærke til fra året, der gik. Nobelprisen i litteratur, Nordisk Råds Litteraturpris, Bogforums debutantpris og alle de andre litterære priser.

Se og reserver alle prisvinderne her 

Årets bedste bøger 2022: Litteraturformidlernes Top 3

Hovedbibliotekets litteraturformidlere Christine, Therese, Paul og Signe deler deres største bogoplevelser fra læseråret 2022.

Se alle bøgerne her 

Biblioteket anbefaler: Bæreposeteorien om fiktion af Ursula K. Le Guin

Litteraturformidler Christine Fur Fischer anbefaler Ursula K. Le Guins værk fra 1986, der er blot 14 sider langt og mere aktuelt end nogensinde.

Den amerikanske forfatter og oversætter Ursula K. Le Guin (1929-2018) er mest kendt for sine science fiction- og fantasyromaner, men skrev også inden for andre genrer. Et af hendes mest kendte essays er det ultrakorte, men betydningsfuldeBæreposeteorien om fiktion, der udkom på dansk i 2017.

Essayet er en slags feministisk poetologi, der handler om en ny vej for litteraturen. Og på samme tid et forsvar for bæreposen, ‘the carrier bag’, som første kulturbærende objekt, set i modsætning til “lange, hårde genstande til at stikke, slå og dræbe med”.

Læs hele Christines anbefaling her 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev