Under titlen “Luk verden ind” samarbejder vi på Gentofte Bibliotekerne med fire øvrige folkebiblioteker: Glostrup, Allerød, Lolland og Fredensborg om en række livestreaming-arrangementer. Vi live-streamer interviews med både danske og udenlandske forfattere og håber dermed at skabe nye måder at møde litteraturen for bibliotekets brugere. Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.

Torrey Peters: Detransition, baby Første gang vi live-streamer, er på onsdag den 28. september kl. 19-19.45 fra Fredensborg Bibliotekerne, hvor litteraturformidler Sofie Ussing Olsen interviewer Torrey Peters direkte fra New York, som fortæller om sin aktuelle roman Detransition, baby.

Vi glæder os til at se jer på bibliotekerne.

MVH Gentofte Bibliotekerne

Læs mere her og find link til livestreaming 

Boglancering: Charlotte Weitze: Klimaet og kunstneren

Mandag den 3. oktober kl. 16.00-17.30 Gentofte Hovedbibliotek

Vær med til lancering af Charlotte Weitzes nye essaybog Klimaet og kunstneren og hør Charlotte Weitze i samtale med leder af Tranen, Toke Lykkeberg. Vi fejrer efterfølgende bogen med et glas, og der er mulighed for at købe og få signeret bogen.

Som skønlitterær forfatter har Charlotte Weitze gennem sine seneste værker skildret vores forhold til naturen og klimakrisen. I sit første store essay undersøger hun nu med udgangspunkt i sit eget liv, hvordan vi i mødet med kunsten kan reflektere over alt det uforudsigelige og irrationelle ved klimaforandringerne. For Charlotte Weitze går vejen til et dybere og bredere engagement i klimakampen hverken gennem forskningens benhårde facts eller politikernes moralske formaninger.

Weitze undersøger, hvordan kunsten kan være et eksistentielt refleksionsrum – et sted, hvor vi kan finde vores egen måde at involvere os i klimaforandringerne – tilpas følsomt uden at blive grebet af angst.

Gratis.

Læs mere og tilmeld dig her 

Strik og lyt

Mandag den 3. oktober kl. 17.30-19.00 Dyssegård Bibliotek

Tag dit strikketøj, dine hæklerier eller din broderiramme under armen og kom til Strik og lyt på Dyssegård Bibliotek. Over tre mandage i træk kan du sidde og sysle med dit håndarbejde sammen med ligesindede, imens du lytter til oplæsning af den fantastiske roman Døgnkioskmennesket af Sayaka Murata. Så tag en pause, kom ned i gear og vær med til en række hyggelige aftener. Der er også Strik og lyt den 26. september og den 10. oktober.

Gratis.

Tilmed dig her 

Beatklubben: The British Invasion

Mandag den 3. oktober kl. 17.00-18.30 Gentofte Hovedbibliotek

Tag med på en musikalsk tidsrejse, når bibliotekar John Nørskov leder os igennem 1960’ernes engelske musikscene. Her vil vi stifte bekendtskab med nogle af tidens kendte og mindre kendte bands, såsom The Kinks, The Zombies og The Who. De vil blive præsenteret med billeder og lyd, så gør dig klar til en spændende omgang British Invasion. Tilmeld dig Beatklubbens nyhedsbrev ved at skrive til sza@gentofte.dk.

Gratis.

Tilmeld dig her 

ONLINE: Unge stemmer: Litteratur og sygdom

Tirsdag den 4. oktober kl. 16.00-17.00 Online på Gentofte Bibliotekernes Facebookside

En time online, hvor vi igennem litteratur sætter fokus på at være ung og have sygdom tæt inde på livet. Hvordan er det at være syg, fysisk eller mentalt, at være pårørende og at leve i et samfund, hvor frygten for sygdom og smitte er kommet mere i fokus? Har man en sygdom eller er man en sygdom? Og kan litteratur, kultur og kunst være helbredende for afsender såvel som modtager?

Program 16.00-16.15: Fine Gråbøl: Ungeenheden 16.15-16.30: Vilma Sandnes Johansson: Tænk ikke på mig 16.30-16.50: Anne Suhr: Ph.d. i socialpsykologi og adjunkt. Den betydningsfulde kunst 16.50-17.00: Afrunding og spørgsmål.

Gratis. Ingen tilmelding. Foregår på Gentofte Bibliotekernes Facebookside.

Klik her for at gå til Gentofte Bibliotekernes Facebookside 

Sanketur med Grøn Guide

Tirsdag den 4. oktober kl. 16.00-18.00 Jægersborg Bibliotek

Kom med Grøn Guide Karen Stevnbak Andersen en tur ud i Ermelunden og området omkring Tordals Mose og bliv introduceret til, hvilke planter, der er spiselige. Du vil blive inspireret til selv at arbejde videre med vild mad-universet og få en række anbefalinger af bøger og apps til formålet. Biblioteket byder på kaffe og te efter turen, og du kan også låne bøger om sankning med hjem.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Live-streaming fra Aarhus Universitet: Atomernes vilde verden

Tirsdag den 4. oktober kl. 19.00-21.00 Dyssegård Bibliotek

Professor i kvantefysik, Klaus Mølmer, fra Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, fortæller om de eksperimenter og teoretiske overvejelser, der førte til Niels Bohrs atom- og kvantefysik, som fysikerne stadig diskuterer, hvordan vi skal forstå – samtidig med at den anvendes med succes på alt fra stjerners liv til mikrochips i smartphones.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Høg, Aagaard og Svanekier: Skammerens datter

Tirsdag den 4. oktober kl. 18.00-19.30 Ordrup Bibliotek

I marts 2023 har Bellevue Teatret premiere på den succesrige musicaludgave af Lene Kaaberbøls fantasyroman Skammerens datter, der hylder viljen og modet i Dinas tapre kamp imod ondskaben og den uhyggelige Draco. Musicalen er skabt af musicaltrioen Thomas Høg, Lasse Aagaard og Sune Svanekier, og den har siden uropførelsen i 2012 spillet for fulde huse over hele landet.

Denne aften kan du høre musicaltrioen fortælle om arbejdet med at omsætte et stort litterært værk til et musicaldrama på teatrets skrå brædder. Teatret Høg · Aagaard · Svanekier er også mændene bag musicalsuccesser som Atlantis, Jordens søjler, Den evige ild og Vildheks.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Fantasyefterår på Ordrup Bibliotek

Dette efterår sætter Ordrup Bibliotek fokus på fantasygenren med arrangementer, udstillinger og litteraturanbefalinger for både børn og voksne.

Se alt om Fantasyefterår i Ordrup her 

Koncert: Joakim Lykke

Onsdag den 5. oktober kl. 16.50-18.30 Gentoftegade Bibliotek

Joakim Lykke er en 100% autodidakt musiker, der har lært sig selv at skrive sange og spille guitar. Musikken er, hvad Joakim Lykke kalder singer-/song writer rock med noter af pop, country og folk, med en klar vibe af 1990’erne. Joakim Lykke har markeret sig ved at spille mange solo-koncerter, specielt med fokus på hjemme- og stuekoncerter, hvilket er blevet modtaget med stor entusiasme og glæde fra publikum.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Dan Ringgaard: Stedsans i litteraturen

Onsdag den 5. oktober kl. 17.30-19.00 Jægersborg Bibliotek

I anledning af Copenhagen Architecture Festival har Jægersborg Bibliotek inviteret professor Dan Ringgaard fra Aarhus Universitet til at fortælle om steder i litteraturen. Dan Ringgaard trækker på både stedteori og kendte litterære tekster, når han udfolder årets tema for arkitekturfestivalen: “Stedsans”.

Dan Ringgaard er bl.a. forfatter til bogen Stedsans, der danner grundlag for aftenens foredrag, og som er født af skriveophold i både hjembyen Aarhus, såvel som San Cataldo på Amalfikysten, Berkeley i Californien, Klitgaarden i Skagen og Bahia i Brasilien.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Bøger & barsel

Fredag den 7. oktober kl. 10.30-12.00 Dyssegård Bibliotek

Hvad enten du er far eller mor på barsel, så er du velkommen til barselscafé Kulturformidler Sophie læser op fra udvalgte bøger. Vi laver lidt sanglege med de små, og så er der plads til en snak, om det der fylder, når man er på barsel – og selvfølgelig en god kop kaffe!

Også fredage den 11. november og 9. december

Gratis.

Tilmeld dig her 

Puslespilsdag på Vangede Bibliotek

Lørdag den 8. oktober kl. 10.00-13.00 Vangede Bibliotek

Kom til en hyggelig puslespilsdag på Vangede Bibliotek, hvor du kan prøve forskellige puslespil, bytte puslespil og deltage i konkurrencer for alle aldre. I dagens anledning har vi samlet alverdens puslespil, som du kan orientere dig i. Der vil være kaffe og kage samt lækkerier til deltagende børn.

Gratis. Ingen tilmelding.

Lørdags.dok: Født til at kæmpe

Lørdag den 8. oktober kl. 10.30-11.50 Gentoftegade Bibliotek

Filmen Født til at kæmpe handler om en ung, indisk pige, der har modet til at bryde med de forventninger og krav, som stilles til hende. Thulasi er ‘dalit’, hvilket vil sige, at hun er født ind i en familie uden for kastesystemet. Som kasteløs kvinde i Indien anses du som værdiløs, og mulighederne for at opnå noget i livet er stort set ikke eksisterende. Men Thulasi har ikke tænkt sig at affinde sig med sin skæbne. Hun beslutter sig for at begynde at bokse og slås for at komme frem i verden. Og gør hun det godt, kan boksekarrieren betyde et job – og dermed kan hun komme til at forsørge sig selv, hvilket er hendes store drøm. Først når hun er økonomisk uafhængig og fri, har hun opnået det liv, hun drømmer om.

Gratis. Ingen tilmelding.

Forfattersamtale: Nanna Goul: Heksens alfabet

Lørdag den 8. oktober kl. 12.00-13.30 Gentofte Hovedbibliotek

Lyt med, når forfatter Nanna Goul taler med litteraturkonsulent Signe Pallisgaard om romanen Heksens alfabet. Med ømhed, humor og kærlighed fortæller Goul om moderskab og mørke, arbejde og natur. Bibliotekaren Kamma længes efter en samhørighed med naturen og savner ritualer, der kan få hende gennem dagene. Hun beslutter at gå i lære som heks. Hun er skrøbelig gravid og går til kontrol hos den empatiske læge efter flere afbrudte graviditeter. En dag på biblioteket møder Kamma heksen Birgitte. Den håndfaste Birgitte bliver en vejleder for Kamma.

Nanna Goul har tidligere arbejdet som litteraturkonsulent på Gentofte Hovedbibliotek og som kritiker, kulturjournalist og redaktør på Weekendavisen. Nanna Goul debuterede som skønlitterær forfatter med romanen Privat skov og har senest udgivet novellesamlingen Erle Perle.

Entré: 25 kr.

Køb billet her 

Koncert: Bo Stief og Mads Nørgaard Duo

Lørdag den 8. oktober kl. 13.00-14.30 Ordrup Bibliotek

Vær med, når den verdenskendte danske bas-legende, komponist, band-leader, sideman og mentor Bo Stief kommer og spiller iørefaldende, empatisk, levende og underholdende musik sammen med den talentfulde rising-star-guitarist Mads Nørgaard. Repertoiret bliver spændende: Ikke soul, men alligevel funky, ikke rock, men alligevel rocket. Det bliver dog helt sikkert levende, optimistisk, melankolsk, smukt, voldsomt og melodisk. De spiller musik for alle – med publikum som vigtigste medspiller. Bo Stief, som både mestrer kontrabassen og den 5-strengede basguitar, har siden 1963 spillet med de absolut bedste musikere både i udlandet og på den danske scene.

Gratis.

Tilmeld dig her 

Stem nu: Litteratursiden kårer den bedste danske bog i 20 år

Litteratursiden fylder 20 år, og i den anledning inviterer de læserne til at pege på den bedste danske bog fra de seneste 20 år. Vær med til at afgøre, hvilken dansk forfatter, der skal vinde prisen.

Mange læsere har let ved at sætte ord på gode bøger, der har gjort et stort indtryk. Men det er ikke let af afgøre, hvilken én – og kun én – der har været den allerstørste læseoplevelse. Litteratursiden har alligevel udfordret læserne til at pege på dén nyere danske bog, de vil betegne som den bedste.

I løbet af sommeren har Litteratursiden fået masser af indstillinger til kandidater til den fornemme titel. Nu er det hele gjort op, og her er de fem bøger, der har fået flest stemmer:

Se de fem nominerede bøger – og stem – her 

Det sker også:

Klimaspot – Få gode råd på dit bibliotek

Onsdage fra kl. 10-12 i ulige uger på Hovedbiblioteket

Onsdage fra kl. 10-12 i lige uger på Gentoftegade Bibliotek

Kig forbi, og vi guider dig til gode vaner og grønne løsninger.

Gratis. Ingen tilmelding.

Magic the Gathering

Torsdage kl. 17.00-20.00 på Gentofte Hovedbibliotek

Spilnørderne Mattias og Suni sidder klar til at lære dig det fantasy-inspirerede kortspil Magic The Gathering, og vi har masser af decks og kort, som du kan låne.

Læs mere her –>

Gratis. Ingen tilmelding.

Forfattere om fredagen

Fredage kl. 14.00-16.00 på Vangede Bibliotek

Jesper Dalhoff og bibliotekets personale byder velkommen til en hyggelig eftermiddag med litteraturoplæsning.

Gratis. Ingen tilmelding.

Biblioteket anbefaler: Gud er italiener af Eva Ravnbøl

Litteraturformidler Merete Larsen-Ross anbefaler journalist og forfatter Eva Ravnbøls seneste bog Gud er italiener. Heri giver hun sit personlige portræt af Italien, som er én lang kærlighedserklæring til landet, dets kultur og befolkning.

Forfatteren, som har boet i landet siden 1990’erne, giver os et indgående og personligt indblik i, hvad det vil sige at være italiener på godt og på ondt.

Det er en 360° graders entusiastisk og sansefuld rundtur, hvor forfatteren kapitel for kapitel dvæler ved forskellige fænomener og karakteristika ved landet, som inviterer til (endnu en gang) at begive sig af sted mod syd – mod Italien.

Læs Meretes anbefaling her 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev