Tryg skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om sommerens lyn:

Sommervejret har på mange måder været spektakulært i år. Hagl så store som golfbolde, en vaskeægte tornado og tusindvis af lyn er blot nogle af de vejrfænomener, som danskerne har været vidne til i løbet af sommeren. Og det kan mærkes hos landet største forsikringsselskab, Tryg, der blandt andet melder om usædvanligt mange lynskader i de tre sommermåneder.

Dette års sommer sluttede med et brag, da et uvejr med lyn og torden drev ind over Danmark i dagene mellem den 27. og 31. august. Og lynene på sommerens sidste dage var blot en lille andel af de adskillige lyn, som ramte landet i løbet af juni, juli og august i år.

Ifølge DMI’s vejrarkiv blev der registreret knap 11.000 lyn i Danmark i de tre sommermåneder. Det er det højeste antal siden 2012. Det har sat sine spor rundt omkring i det ganske land, hvor flere tusinde danskere har oplevet, at lynet er slået ned i deres bolig, virksomhed eller anden ejendom.

Det højeste antal lynskader siden 2011

“Vi skal helt tilbage til 2011 for at finde en sommer med flere lynskader, og vi er i år meget tæt på niveauet fra dengang. Fra juni til august var der med cirka 1500 skader næsten fire gange så mange lynskader som i de samme måneder i 2018 og næsten dobbelt så mange som i sommeren 2017. Særlig hårdt ramt var juni, hvor der med over 800 skader blev anmeldt flere lynskader end i juli og august tilsammen,” udtaler Charlotte Dietzer, skadechef i Tryg.

Selskabet oplyser, at der i de private husstande og virksomheder primært er tale om skader som følge af overspænding i elinstallationer, for eksempel routere, relæer og tv samt mobiltelefoner, der var til opladning, da lynet slog ned.

Hos landbrugskunderne er mange af skaderne sket i staldene, blandt andet på ventilationsanlæg, skrabeanlæg og fodermaskiner m.m. Derudover er markvandingsanlæggene blevet hårdt ramt.

Lyn slog hul i husgavl

En af dem, der har oplevet, at lynet slog ned i boligen i sommer, er Klaus Rytter Pedersen fra Svenstrup i Nordjylland. Han stod ude foran sit hus en dag i juni, da der pludselig lød et kæmpe brag.

“Straks efter lugtede der brændt, og jeg var klar over, at lynet måtte være slået ned lige i nærheden. Jeg gik derfor en runde om huset og opdagede, at der var slået hul i gavlen. Herfra var lynet gået videre ned ad muren. Indenfor på den anden side af væggen var vinduesrammen slået ud, og der var helt sort af sod i værelset omkring vinduet,” fortæller Klaus Rytter Pedersen, der fik sig noget af en forskrækkelse over lynets voldsomme kræfter.

Hos Tryg har man ikke blot har modtaget et usædvanligt stort antal anmeldelser om lynskader i løbet af sommeren. Vejret har ifølge selskabet på mange måder har været spektakulært i år.

Kæmpehagl ødelagde marker, og tornado løftede bil

“Vi har også set væsentligt flere haglskader end vi plejer at se i sommermånederne. Særligt i juni, men også i juli oplevede vi mange skader fra hagl. Samtidig var haglene i nogle tilfælde på størrelse med golfbolde, og det er yderst sjældent, at vi ser så store hagl,” forklarer Charlotte Dietzer.

Hun fortæller, at kæmpehaglene ud over bulede biler og ituslåede tagvinduer har resulteret i knuste drivhuse og ødelagte marker. En landmand i det nordvestlige Jylland fik for eksempel ødelagt store dele af sine afgrøder på grund af de enorme hagl, der piskede ned over området.

Et endnu sjældnere vejrfænomen for danske forhold ramte Sønderjylland den 14. juni, da en tornado fejede ind over et område ved Aabenraa Sygehus. Selvom ingen mennesker kom til skade, skabte tornadoen alligevel problemer for en uheldig bilejer.

“Vi fik en skadeanmeldelse fra en kunde, hvis bil var blevet løftet op fra jorden og væltet om på taget af tornadoen. Vi har tidligere set skader på biler som følge af orkaner og storm, men den slags har vi aldrig oplevet før,” slutter Charlotte Dietzer.

Foruden lyn- og haglskader registrerede Tryg del skybrudsskader i de tre sommermåneder, men ifølge selskabet skiller antallet sig ikke væsentligt ud fra andre somre. Både skybruddene, haglbygerne og lynnedslagene har været meget lokale, og hen over sommeren er de fleste landsdele blevet ramt af enten det ene eller det andet vejrfænomen.

Gode råd til at sikre din bolig mod skader fra lynnedslag

Når uvejret først raser, er det især de elektriske apparater, du skal være opmærksom på. Alt, der er tilsluttet el- eller telefonnet, kan gå i stykker. Så er tordenvejret i gang, gælder det om at trække stikket ud på alle elektriske apparater såsom computer, TV, internet-router og musikanlæg. Husk også at tage netværksstikket ud af den stationære computer, for overspændingen kan også gå i telefonnettet. Du kan til gengæld trygt tale i mobiltelefon og bruge din bærbare computer, så længe den ikke er tilsluttet med oplader eller netværkskabel.

1) Gå indenfor og luk vinduer og døre.

2) Træk stikket ud på alle elektroniske apparater som TV, musikanlæg og computer og undgå skader på apparaterne eller i værste fald brand.

3) Tag netværksstikket ud for at undgå overspænding i din computer, som kan give elektrisk stød.

4) Undgå berøring af fastnettelefon, radiatorer, vand- og varmerør eller hårde hvidevarer. Det kan lede overspænding og gøre skade på dig.

5) Hav en lommelygte parat, hvis strømmen går og du skal skifte sikringer.

Efter tordenvejret

Hvis lynet har forårsaget større brand- eller personskade, skal du selvfølgelig ringe 112 som det allerførste. Men står du med beskadiget indbo eller skader på for eksempel dine elinstallationer, skal du tage kontakt til dit forsikringsselskab, der kan hjælpe med at vurdere omfanget af skaden og muligheden for dækning af skaderne via din forsikring.

Efter tordenvejret er det en god ide og gå en runde og undersøge, om alt fungerer som det skal. Husk også at tjekke fryser, køleskab og tyverialarm. Vær opmærksom på, at de fleste frysere godt kan klare et kortvarigt strømsvigt uden, det går ud over indholdet, hvis lynet rammer.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev