Med festivalen “Når historien misbruges” forsøger bibliotekerne at finde den fine linje mellem brug og misbrug af fortællingerne om fortiden.
Vær med torsdag den 24. november på Gentofte Hovedbibliotek, når Anna Libak, Gry Jexen og Jytte Nielsen kommer og fortæller om kvindekamp, glemte kvinder i historien og om propaganda i konflikten mellem Ukraine og Rusland. Læs mere længere nede i nyhedsbrevet.
Rettelse: I sidste uge skrev vi fejlagtigt, at Bogcaféen 60 fagbøger på 60 minutter, tirsdag den 15. november kl. 19.00-20.30, finder sted på Jægersborg Bibliotek.
Det rigtige sted er Vangede Bibliotek. Vi beklager fejlen.
Vi glæder os til at se jer på bibliotekerne.
MVH Gentofte Bibliotekerne
Malene Lei Raben og Anna Sofie Jacobsen: Haven på taget
Mandag den 21. november kl. 17.00-18.30 Gentofte Hovedbibliotek
Vil du gerne i gang med at dyrke din have eller indrette din altan, men tøver fordi du mangler viden og inspiration? Ser du med længsel efter naboens flotte blomstrende løgplanter, der pynter ved hoveddøren hvert forår?
Forfatter og havemenneske Malene Lei Raben og havedesigner Anna Sofie Jacobsen inviterer på en aften for alle sanser i et grønt og blomstrende univers. Sideløbende med fortællinger fra Malene Lei Rabens bog Havemenneske får deltagerne undervisning i at forberede og tilplante krukker til foråret. Det skal nemlig gøres midt i vinterens mørke.
Entré: 25 kr.
Live-streaming fra Aarhus Universitet: Datalogien i din lomme
Tirsdag den 22. november kl. 19.00-21.00 Dyssegård Bibliotek
Professorer i datalog, Kasper Green Larsen og Kaj Grønbæk fra Institut for Datalogi på Aarhus Universitet, fortæller om datalogien i din lomme. I din smartphone og din bærbare computer ligger resultaterne af mange års datalogisk forskning. Men hvordan forsker man i datalogi? Hør om teknologiens udvikling og forskningen i bl.a. data, algoritmer og brugergrænseflader, der gavner os alle.
Gratis.
enia Pauli Jensen: Om ringe og våben i fantasy
Tirsdag den 22. november kl. 18.00-19.30 Ordrup Bibliotek
I Tolkiens univers giver ringe af guld magt til den, der bærer dem. Ringene har forskellige egenskaber og virkemåder, men de er alle magiske. Elverne smedede de fineste sværd med navne som Andúril, Glamdring og Orcrist, og de gik i arv i generationer. Men hvor fik Tolkien idéerne fra? Var der magiske ringe i fortiden? Havde fortidens sværd også navne? Og hvordan bruger Tolkien og andre fantasy-forfattere fortidens ringe, smykker, sværd og brynjer i deres historier?
Seniorforsker, ph.d. Xenia Pauli Jensen fra Moesgaard Museum dykker ned i fortiden og genfinder både ægte genstande og finurlige fantasifostre i bøger, film og computerspil.
Gratis.
Få inspiration til din egen juledekoration
Onsdag den 23. november kl. 15.00-16.30 Dyssegård Bibliotek
Som optakt til julemåneden og i tide til, at man efterfølgende selv kan lave sin egen dekoration, vil blomsterbinder Ruth Lauersen vise tre eksempler på, hvordan man kan lave smukke klassiske juledekorationer. Vi serverer lidt juleknas for at komme i den rette julestemning, og dekorationerne udloddes til sidst. Arrangeret i samarbejde med Dyssegård Kulturgruppe.
Gratis.
Anna Libak, Gry Jexen og Jytte Nielsen: Misbrug af historien
Torsdag den 24. november kl. 18.00-20.30 Gentofte Hovedbibliotek
Historien er fuld af fejl, misbrug, udeladelser og falsifikationer. Når historien bliver skrevet og kaster lys på begivenheder og mennesker, er der andre, der står i skyggen. Med festivalen “Når historien misbruges” forsøger bibliotekerne at finde den fine linje mellem brug og misbrug af fortællingerne om fortiden. Vi spørger: hvornår bliver man inviteret ind, og hvornår bliver man holdt ude? Hvornår er det sober historiefortolkning, og hvornår er det misinformation?
Vær med denne aften, når informationsspecialist i kønsforskning hos Det Kgl. Bibliotek Jytte Nielsen fortæller om kvindekamp og om, hvordan det har påvirket historien og kvinders rettigheder.
Bagefter er der debat med Gry Jexen og Anna Libak om glemte kvinder i historien og om konflikten mellem Ukraine og Rusland. Få Anna Libaks bud på hvordan politik, propaganda og fortællingen om en fælles historie og nationalfølelse kan være et politisk instrument til at udføre en given dagsorden med folkets opbakning, og hør Gry Jexen fortælle om glemte kvinder – kvinder, der har haft en stor rolle i historien, men som ikke fylder i vores fælles historie, da de aldrig er blevet skrevet ind i historiebøgerne.
Arrangementet er en del af bibliotekernes historiefestival “Når historien misbruges” og streames ud til biblioteker i resten af landet. Det er gratis at deltage, og du får serveret sandwich og vand.
Gratis. Inkl. sandwich og vand.
Fodbold som betydningsfuldt fænomen
Torsdag den 24. november kl. 19.00-21.00 Vangede Bibliotek
Denne aften fortæller Asker Hedegaard Boye om udgivelsen Om fodbold, som består af kulturhistoriske og litterære essays, der gør læseren klogere på fodbold som betydningsfuldt fænomen. Vi kommer omkring spørgsmål som: Hvad er det, fodbolden kan? Hvorfor betyder spillet så meget for så mange? Og hvad er det, der sker i os, når vi ser eller spiller fodbold? Asker Hedegaard Boye er idéhistoriker, kritiker og journalist på Weekendavisen.
Der serveres snacks og drikkelse til arrangementet. Foredraget er en del af Festival for faglitteratur
Gratis.
Biblo, bedste og børnebørn
Fredag den 25. november kl. 13.00-14.30 Dyssegård Bibliotek
Henter du dine børnebørn efter børnehave eller skole? Så hiv dem med på biblioteket! Den sidste fredag i måneden laver vi hyggelige aktiviteter for bedsteforældre og deres børnebørn. Vi skal høre om gamle dage, lave flotte stamtræer, digte skøre rim og remser og være kreative. Alder: 5-12 år.
Gratis.
Lørdags.dok: Og det var Danmark
Lørdag den 26. november kl. 10.30-12.16 Gentoftegade Bibliotek
Filmen skildrer det danske fodboldlandsholds forvandling fra ubehjælpsomme amatører til legendariske helte i årene 1979-92. En periode i landsholdets historie, hvor holdet vandt, når ingen troede på det, og fejlede, når alle forventede en sejr. Filmen er fyldt med optagelser fra de mange afgørende kampe og ikke mindst fra turneringerne EM ’84 i Frankrig, VM ’86 i Mexico og endelig triumfen i 1992 i Sverige, hvor Danmark blev europamestre. Filmen vandt GuldDok-prisen 2008 som ‘Bedste lange dokumentar’.
Gratis. Ingen tilmelding
Det sker også på bibliotekerne:
Klimaspot – Få gode råd på dit bibliotek
Onsdage fra kl. 10-12 i ulige uger på Hovedbiblioteket
Onsdage fra kl. 10-12 i lige uger på Gentoftegade Bibliotek
Magic the Gathering Torsdage kl. 17.00-20.00 på Gentofte Hovedbibliotek
Forfattere om fredagen Fredage kl. 14.00-16.00 på Vangede Bibliotek
Biblioteket anbefaler: Pige, 1983 af Linn Ullmann
Litteraturformidler Therese West Boardman anbefaler Linn Ullmanns senste roman Pige, 1983; en stærk roman, hvor forfatteren som 55-årig rejser tilbage i tiden for at se sit 16-årige jeg i øjnene.
I fragmenterede erindringsglimt forsøger forfatteren at rekonstruere vinteren 1983, hvor hun som 16-årig bliver spottet af en kendt modefotograf i en elevator i New York.
Den 44-årige fotograf inviterer pigen til Paris, hvor han vil fotografere hende til det franske modeblad Vogue. Pigen tager afsted og farer både i overført og bogstavelig forstand vild i Paris’ gader og ender hjemme i fotografens seng.
Læs hele Thereses anbefaling her