young-adults-use-this-one1

Fordomme og karriereræs

Unge skal præstere mere end nogensinde før, viser ny rapport om ungdomslivet i Gentofte Kommune. Kravene kommer overraskende nok fra de unge selv.

Når man er ung i Gentofte Kommune, bor man på strandvejen og drikker Moët hver weekend. Det vil der helt sikkert være nogle, som tænker.

Der er stadig mange fordomme og Gentofte Kommune også blandt de unge selv.

I en ny rapport begået af Center for Ungdomsforskning ved Ålborg Universitet, har vha. spørgeskemaer og interviews med omkring 1400 unge undersøgt, hvordan det er at være ung i Gentofte kommune.

Gentofte Kommune er landets rigeste kommune, hvor 16 % af indbyggerne har en årlig indkomst på ½ million kr eller mere. Det er et af de mest trygge steder i landet at vokse op, og der flere huse og villaer end der er lejligheder.

Gentofte Kommune er også det sted i landet, hvor flest vælger en Gymnasial uddannelse, hele 94%, hvilket er markant over landsgennemsnittet på 18%.

Groft sagt er gymnasiet den eneste mulighed i Gentofte. Faktisk har de unge alle muligheder, men for de fleste handler det kun om, hvilket gymnasium, de skal gå på. Det er unikt for stedet. ~ Lektor Niels-Henrik Møller Hansen

På dette  sted slår de sociale baggrund kraftigt igennem, de unge i Gentofte er ekstremt fokuseret på de længere videregående uddannelser og muligheden for at gøre karriere. Unge i Gentofte dyrker mere motion og spiser sundere end på landsplan til gengæld drikker de ligeså meget alkohol og ryger samme mængde hash som deres jævnaldrene i resten af Danmark.

Generation “Perfekt”

De er et kæmpe pres på unge idag for at vælge en uddannelse, uanset hvor i landet man kigger. Det er ikke nødvendigvis forældrene, der presser på, men typisk de unge selv, der stille de store krav.

Ønsket om at gøre karriere ligger højt hos de unge og uddannelsen fylder meget i hverdagen. Presset er stort og spørger man de unge selv, hvor de har deres motivation fra er det mere diffust, hvorfra presset kommer. Fra venner, forældre, samfundet eller en selv?

Lektor Niels Henrik Møller Hansen kalder dem Generation Perfekt; fordi det er en ungdom, der ifølge ham både kan og vil. Men det har også omkostninger. Undersøgelsen fra Gentofte viser, at mere end en tredjedel af de unge piger har migrænelignede symptomer næsten hver uge eller oftere. Det er for mange, siger han. Han kan ikke med sikkerhed udtale sig om, om det hænger sammen med presset.

Når det handler udseende og krop er der i Gentofte et langt større fokus end i resten af Danmark, man skal bare fremstå perfekt.

Vi tror, at mange af de ting, unge i Gentofte giver udtryk for, er en udvikling, som vi kommer til at se andre steder. De trækker nogle ting frem i samfundsudviklingen, som efter vores vurdering vil brede sig.

Uddannelsespresset og vilkårene for at være ung er de samme i hele landet. At fremstå som et perfekt ungt menneske er også et pres, der findes alle steder. Men i Gentofte er der altså lige en tak mere af det hele.

Hele rapporten fra CEFU kan læses her. (PDF-Download).

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev