Den søde juletid er over os, vi hygger og nyder julegodter og lækkerier og sådan skal det også være. For nogen af os kan fristelserne dog blive ret udfordrende og ja… ligefrem farlige! Vi kan ikke tåle for meget af det gode.

En overdosis koster mentale tømmermænd og forvirring og det kan tage et par dage at komme tilbage til sig selv. Undervejs er energien lav og stemmen fra den negative indre dommer er skruet helt i top! 

Foruden mental ballade er sukker og stivelse, som bekendt, medvirkende til nedsat insulinfølsomhed, skadelig inflammation og overvægt.
 
Du kan blive meget klogere på alt det, og på hvordan du kan få en sund og sukkerfri livsstil i Torbjörgs nye bog, Sundhed har ingen alder. Køb den HER

Her får du et overblik over skønne naturlige alternativer til sukker for dig, som ønsker at reducere, minimere eller helt undgå tilsat sukker i din hverdag. 

Tørret frugt
Dadler, svesker og rosiner er fulde af sødme med højt indhold af frugtsukker. De er gode at bruge i bagværk, dessertkugler og frugtbarer. Hvis du er på lav-kulhydrat kost og bare det mindste sukker kan slå dig ud af kurs, er dette ikke den optimale søde løsning for dig.

Sukkeralkoholer 
Under dem hører maltitol, sorbitol, mannitol, laktitol, xylitol og erythritol. De har det til fælles at de påvirker blodsukkeret kun en lille smule og feder ikke. Det meste af sukkeralkoholerne forbliver i tarmen og kan lave ubehageligt luft, hvis du spiser for meget, dog med undtagelsen af erythritol. Andre naturlige sødesoffer og fibre, ofte anvendt i sukkerfri produkter, laver også og endnu mere “tarmluftballade” for mange mennesker. Typiske er polydextrose, FOS (frugtooligosaccarider) og inulin. Således kan en sukkerfri chokladebar eller en pose sukkerfri karameller, som indeholder nogle af disse stoffer, give udspilet mave og store mængder af luftafgang. Gør derfor dig selv og alle omkring dig en tjeneste og læs godt på indhold i produktet inden du køber. 

Erythritol 
Dette er mit foretrukne sødestof, fordi det er den smag, der kommer tættest på sukker, det går ikke i blodet og påvirker blodsukkeret, og det fermenterer stort set ikke i tarmen, hvis man holder sig til at bruge det i normale mængder. Jeg bruger ofte erythritol sammen med stevia, og de kan købes samlet i et produkt f.eks. som Sukrin eller i en blanding fra Koro-Shop. Både Sukrin og Koro shop har udvalg af søde alternativer til brun farin, sirup og florsukker.

Stevia
Stevia er et naturligt sødestof fremstillet af Stevia Planten, som har meget søde, klæbrige blade. Stevia er ca. 15 gange sødere end almindeligt sukker, og hvis du køber det som ekstrakt, er det 200-350 gange så sødt som sukker. Stevia påvirker ikke blodsukkeret og indeholder ingen kalorier, og det giver sjældent luftgener i tarmen når man holder sig til normal dosis. Stevia og Erythritol er gode at bruge sammen, og jeg bruger dem ofte i mine sukkerfri, søde opskrifter f.eks. i Sundhed har ingen alder og i  Ketoflex bogen.
Jeg er meget glad for steviadråber med forskellig smag. Jeg bruger Better Stevia Liquid fra Now Foods. Jeg har altid den med vanilje og karamel smag stående og bruger dem i desserter, varme og kolde drikke, bagværk og is. De er svære at finde på supermarkedets hylder, men du kan finde dem online f-eks på Ecosupplements.

Foruden disse naturlige sødestoffer bruger jeg også flittigt af mørk chokolade 85%, vanilje pulver og stødt kanel.

OPSKRIFTER

Romkugler 
35 stk i mundrette portioner

100 g bløde dadler
225 g cashewnødder
100 g pecannødder
40 g revet kokosnød
Revet kokosnød/kokosmel til at vende kugler i
1 tsk salt
55 g kakaopulver
130 g smør eller kokosolie
65 g Sukrin Gold
2 spsk Sukrin Sirup
10 dråber Better Stevia Vanilla
5 tsk flydende Rom aroma

Det gør du
Kom alle ingredienser i en køkkenmaskine med stor kniv (jeg bruger Magimix Multi) og kør maskinen, indtil dejen er samlet i en sej klump. Smag, om du vil have mere romaroma og tilsæt efter dette behov.
Kom lidt revet kokosnød i en skål.
Form kuglerne i mundrette størrelser og vend dem i kokosmelet.
Opbevar i lukket glas eller dåse med låg i køleskabet, og nyd dem helt kolde eller bløde, hvis du er mere til det.

Nødde & Chokoladebrud
3 stk. riskiks
75 g hakkede hasselnødder, tørristet på varm pande
150 g groft hakkede mandler, tørristet på panden
100 g grove kokosnød flager, ristede ( kan købes )
200 g mørk chokolade
10 dråber stevia med din foretrukne smag; vanilje eller karamel eller kaffesmag.
Hvis du vi, kan du med fordel tilsætte 50 g gojibær. Giver en spændende, syrlig smag.

Det gør du
Smuldr riskiks og bland sammen med mandler og nødder i en skål.
Smelt det meste af chokoladen over vandbad – resten af chokoladen tilsættes i den smeltede chokolade for at give den bedste overflade og holdbarhed.
Kom tørstof i den smeltede chokolade og bland godt sammen.
Fordel “dejen” i et dybt fad beklædt med bagepapir.
Kom fadet i fryseren i minimum tre time
Når chokoladebruddet er helt koldt og fast, brækkes det i passende store stykker.
Opbevar det i et lukket glas eller dåse i køleskabet.
Nyd sammen med en god kop te eller kaffe. 

Cookies
Antal ca 40, kommer an på størrelse

250 g smør
140 g Sukrin Gold
1 tsk salt
2 tsk bagepulver
4 æg
10 dr Better Stevia Vanilla
1/4 tsk vanilje pulver
170 g mandelmel, groftmalet (hvis du selv maler mandlerne)
150 g glutenfri, finvalsende havregryn
60 g hakkede rosiner
160 g hakkede bløde dadler
60 g hakket mørk chokolade

Det gør du
Indstil ovnen på 170 grader.

Kom blødt smør sammen med sukker i køkkenmaskinen og pisk i fem minutter eller indtil sukker er helt smeltet sammen med smør og blandingen er blød som fløjl.
Bland tørstof sammen i en skål sammen med salt og bagepulver.
Kom skiftevis tørstof og æg og steviadråber i dejen, mens maskinen kører.
Kør dejen videre i nogle minutter indtil dejen er samlet og blød.
Kom de hakkede rosiner og dadler samt hakkede chokoladestykker i dejen og rør det godt sammen med dejen.
Stil dejen i køleskabet i 1/2 time hvis du synes den er for våd. Ellers går du bare i gang.
Brug en ske til at “klatte” dejen ud på en bageplade med bagepair – husk lidt plads mellem hver klat.
Der er ca. 16 stk / pr plade.

Bag i 10-12 minutter.
Opbevar i lukket kagedåse og nyd et par stykker til en god kop kaffe eller t

Thorbjörg – pressefoto

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev