Selvom den sidste tan line fra sommerens solbadning stadig svagt markerer overgangen mellem t-shirt og bar arm, så tag ikke fejl: Det er lige nu, din krop begynder at tære på det lager af D-vitamin, du har oparbejdet gennem sommeren.

I vinterhalvåret dannes der ikke D-vitamin i huden på vores breddegrader, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle fra fire år tager et tilskud af D-vitamin fra begyndelsen af oktober til og med april.

Anbefalingen kom i 2020, da en undersøgelse foretaget af Kræftens Bekæmpelse viste, at knap hver 5. dansker, der ikke tager vitamintilskud, har D-vitaminmangel om foråret, når sommerens overskud er brugt op. Vitaminet er særdeles vigtigt for at kroppen kan optage calcium i tarmene. Derfor kan mangel på D-vitamin svække knogler og muskler.

– Anbefalingen er relativt ny, og derfor vil vi gerne minde danskerne om, at de skal huske at tage et tilskud af D-vitamin, fortæller enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl.

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at forældre giver D-vitamin til deres små børn hele året, indtil barnet fylder 4 år.

Anbefaling om D-vitamintilskud til voksne og børn fra 4 år:

Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år tager et kosttilskud med 5-10 microgram vitamin D i vinterhalvåret (fra begyndelsen af oktober til og med april).

Anbefaling om D-vitamintilskud til spæd- og småbørn under 4 år:

Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen anbefaler at give spæd- og småbørn et forebyggende D-vitamintilskud på 10 microgram dagligt hele året, fra 2 uger og indtil 4 år. Hvis forældrene giver barnet en børnevitaminpille skal barnet ikke samtidig have D-vitamin tilskud.

Anbefalinger om D-vitamintilskud til særlige befolkningsgrupper:

10 microgram D-vitamin dagligt hele året anbefales til:

·         Gravide

·         Børn og voksne med mørk hud

·         Børn og voksne som bærer en tildækkende påklædning om sommeren

·         Personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys

20 microgram D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium hele året anbefales til:

·         Personer over 70 år

·         Personer i plejebolig og hjemmepleje, uanset alder

·         Personer i øget risiko for knogleskørhed, uanset alder

Læs mere om anbefalingerne på altomkost.dk

Kilde. 

Foto: ABW

Tilmeld dig vores nyhedsbrev