Tryg skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om at rotterne kommer:

Efteråret står for døren. Det samme gør rotterne, som efter en varm sommer søger indenfor i takt med, at temperaturen falder udenfor. Når den første nattefrost kommer, trænger de små kræ sig for alvor på. Derfor gælder det om at sikre sin bolig bedst muligt, inden kulden tager fat – ikke mindst i år, hvor eksperterne forudser, at der kan være ekstra mange rotter.

Ifølge DMI er den første nattefrost faldet den 9. oktober i snit over de seneste ti år. Så de iskolde nætter er lige om hjørnet – og sammen med dem rotterne. Allerede i efteråret begynder de små kræ at søge indenfor i vores boliger, udhuse, garager og andre steder, hvor der er tørt og varmt. Men når den første frost falder, får de for alvor travlt med at finde et sted, hvor de kan overvintre.

Og eksperterne forudser, at det i år kan blive et ganske massivt rotte-rykind, når på termometeret går i minus.

Død rotte, foto: ABW

Eksperterne frygter flere rotter i år

“Vi ved det ikke med sikkerhed, men vi frygter, at rotterne i år vil være flere end de plejer. Den usædvanlig varme og tørre sommer, hvor de helt store skybrud er udeblevet, har givet rotterne gode yngleforhold. Muligheden for, at de har fået et ekstra kuld unger er til stede, og sandsynligvis har flere unger overlevet under de gunstige betingelser,” siger Pelle Jensen, driftschef i firmaet Kloaktek, der driver rottebekæmpelse i hele Danmark.

Hos landets største forsikringsselskab, Tryg, får man hvert år tusindvis af anmeldelser fra kunderne om skader på villaer, række- og fritidshuse, der er forårsaget af rotter. Her opfordrer man alle husejere til at skærpe opmærksomheden i den kommende tid.

“Hvis rotterne først er kommet ind i dit hjem, kan det være svært at få bugt med dem igen. Jo før du opdager rotterne, desto færre skader kan de nå at udrette, og desto færre gener vil det give. Rotter formerer sig hurtigt, og et rottepar kan snildt blive til flere hundrede rotter i løbet af et år, fortæller Frederik Sjørslev Søgaard, direktør for pris- og produktudvikling hos Tryg.

Sådan spotter du en rotte

Rotter er meget sky. Derfor er det er ikke sikkert, at du ser en rotte, selvom der er rotter i din bolig. Men du vil ofte kunne lugte eller høre dem.

“Først og fremmest har rotter en rigtig grim lugt, der minder om grisestald og kloak. Derudover afgiver de pibe- og kradselyde – som dog kan være svære at høre, hvis rotterne opholder sig på loftet, under gulvet eller inde i væggen”, forklarer Pelle Jensen fra KloakTek.

Kan du hverken se, høre eller lugte rotterne, kan du kigge efter fysiske tegn på rotter.

“Faktisk efterlader rotter en del spor. Blandt dem er ekskrementer, urin og brune fedtede belægninger. Det kan for eksempel være i kældre eller hulrum, hvor der er tørt og gode muligheder for at bygge rede tæt på vand og mad. Materiale til reden finder rotterne, hvor de opholder sig, og der vil ofte være bidmærker i forskellige ting i dens nærhed,” fortsætter han.

Rotter har meget kraftige tænder og kan gnave sig igennem alt, der er blødere end jern. De ynder at grave gange under gulvet, inde i væggen og lignende. Derfor skal du være opmærksom, hvis du konstaterer pludselige huller i vægge eller gulve. Du skal også reagere på huller og nedsunken jord, som umotiveret opstår på din grund tæt på dit hus eller dets kloak. Det kan være tegn på, at rotter har gravet gange og undermineret jorden.

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev