NY UDSTILLING MED AI WEIWEI. WATER LILIES #1 KAN SES FRA FREDAG. D. 31. MAJ.

Fredag d. 31. maj rykker en af samtidskunstens største stjerner Ai Weiwei ind på Ordrupgaard


Ai Weiwei. Fotograf Gao Yuan. Stillet til rådighed af Ai Weiwei Studio.
AI WEIWEI
WATER LILIES #1
INSTALLATIONEN KAN SES FRA FREDAG D. 31. MAJ.

650.000 LEGO-klodser og en længde på 15 meter i et legende let og alvorstungt værk om ytringsfrihed, digitalisering og kunstens eksistentielle stemme.
En af samtidskunstens allerstørste stjerner, den kinesiske kunstner og aktivist Ai Weiwei, rykker ind på Ordrupgaard med totalinstallationen Water Lilies #1, der med 650.000 LEGO-klodser og en imponerende længde på 15 meter genfortolker et af kunsthistoriens mest ikoniske motiver, nemlig Claude Monets underskønne åkander. I Ai Weiweis version danner plastikklodsernes kantede former et pixeleret udtryk, som skaber associationer til den digitale verden. Blandt de farvestrålende åkander ses et foruroligende sort hul, der henviser til kunstnerens egen livshistorie og den undertrykkelse af ytringsfriheden, som han selv og faren, den berømte digter Ai Qing, har mærket på egen krop og sjæl i Kina.

I en video, som er skabt specielt til udstillingen, udtaler Ai Weiwei ”Det er en fortælling om skønhed, men også om ytringsfrihed, om hvordan vi bruger et nutidigt sprog til at holde vores minder i live og forsvare helt grundlæggende menneskelige vilkår.”

Installationen, der er blevet til på 100 dage ved hjælp af 10 mennesker, udforsker spændingsforholdet mellem fortid og nutid, det legende lette og det alvorstunge samt det unikke og det masseproducerede. Dets demokratiske aspekter understreges af materialet, for med en skabelon er det i princippet muligt for enhver at genskabe værket.

BYG DIT EGET LEGOVÆRK
I en hel udstillingssal fyldt med LEGO-klodser kan museets gæster, store som små, bygge deres egne ’værker’ af farverige plastikklodser. Der afholdes løbende workshops, hvor deltagerne i fællesskab genskaber Ordrupgaards Tre Danserinder af Edgar Degas i LEGO. Hold øje med hjemmesiden, hvor datoerne offentliggøres.
Læs mere.

Udstillingen er en del af 150-års-jubilæet for den første impressionistudstilling, der fandt sted i Paris i 1874, og som markeres på Ordrupgaard i hele 2024. Jubilæumsåret begyndte med gruppeudstillingen Impressionismen og dens oversete kvinder. og fra d. 19. september får Ai Weiwei følgeskab af den unge britiske kunstner, Flora Yukhnovich, hvis værker vil blive vist i de tilstødende gallerier. De tre udstillinger belyser hver på deres måde museets klassiske samling af franske impressionister, som hører til blandt de største og betydeligste i Nordeuropa.
Læs mere

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev