Iværksætterlysten er stadig fin blandt danskerne, men usikkerheder og høj beskæftigelse tager efter alt at dømme toppen af lysten til at starte egen virksomhed. 6.835 virksomheder blev ifølge analyse- og datavirksomheden Experian stiftet i tredje kvartal 2021, og det er et fald på lidt over fem procent sammenlignet med samme kvartal i 2020.
 

 

     

 
 

Nye tal afslører et lille fald i antallet af nyetableringer

 
 

 
 
Bo c.jpg
 
 

 
 

Iværksætterlysten er stadig fin blandt danskerne, men usikkerheder og høj beskæftigelse tager efter alt at dømme toppen af lysten til at starte egen virksomhed. 6.835 virksomheder blev ifølge analyse- og datavirksomheden Experian stiftet i tredje kvartal 2021, og det er et fald på lidt over fem procent sammenlignet med samme kvartal i 2020.

 
 

 
 

Økonomien har haft medvind i foråret og sommeren, og mange iværksættere har fået et CVR-nummer. Helt nye tal for tredje kvartal viser fortsat fin iværksætterlyst, men der er trods alt indikationer på, at den største genåbningseufori er taget af.

I tredje kvartal af 2021 er der skabt 6.835 nye virksomheder i Danmark, og det er et fald på fem procent fra 7.192 nyetableringer i tredje kvartal 2020.

For de første ni måneder af 2021 er der dog stadig fine iværksættertal, og sammenlignet med 2020 har erhvervslivet i år set 20 procent flere nystiftede selskaber. Det viser nye tal fra analyse- og datavirksomheden Experian, der er baseret på data fra offentlige myndigheder.

– Det er ikke overraskende, at der efter en kraftig vækst kommer en mindre afbøjning i iværksættertallene. For hele året er der stadig rigtig mange danskere, der har kastet sig ud i livet som iværksætter.

– Men når det er sagt, må man jo alligevel notere sig, at der er sket et fald sammenlignet med samme kvartal i 2020, hvor der trods alt var en genåbningsoptimisme efter første og lange nedlukning i foråret 2020, siger Bo Rasmussen, der er direktør hos analyse- og datavirksomheden Experian.

Usikkerheder for erhvervslivet

Hos Experian-direktøren bliver der kigget med en vis bekymring mod den globale økonomi, hvor mørke skyer igen viser sig i horisonten.

– Vi har umiddelbart godt styr på corona herhjemme, men på de vigtige eksportmarkeder er der stadig udfordringer med corona, hvor det er en frygt, at det kommer til at puste til verdensøkonomien. For eksempel i Asien og USA er corona stadig en ubehagelig ubekendt.

– Samtidig har forventninger om højere energipriser og generelt stigende inflation også skabt en usikkerhed. For mange danske virksomheder er høje fragtomkostninger og leveringsudfordringer også problematiske lige nu. Alt sammen kan det være med til at få iværksætterne til at trykke på pauseknappen, mener Bo Rasmussen.

Kvæler jobmarkedet iværksættertrangen?

Selvom der er mørke skyer i horisonten, ødelægger det ikke umiddelbart billedet af en stærk dansk økonomi på den korte bane, og for nylig slog arbejdsmarkedet den gamle beskæftigelsestinde, der blev sat tilbage i de glade dage før finanskrisen.

– Paradoksalt nok kan arbejdsmarkedets aktuelle topform måske være med til at dræbe en smule af iværksætterlysten. Der er jo ikke så mange danskere, der ikke har et arbejde, og der er nok også en tendens til, at medarbejderne får en del flere goder med i posen, som gør, at de er tilfredse med deres arbejdssituation. Og hvis ikke de er tilfredse hos virksomhed A, kan de i mange brancher rimelig nemt søge videre til virksomhed B, mener Bo Rasmussen.

Experian-direktøren pointerer, at situationen umiddelbart var stik modsat under opgangsperioden efter nedlukningen i 2020, hvor der muligvis var mange afskedigede, der valgte iværksættervejen, fordi lønmodtagerjobbene ikke hang på træerne.

Som de foregående mange kvartaler er det i Gentofte Kommune, at koncentrationen af entreprenante danskere er højest, og generelt finder vi de mest iværksætterlystne indbyggere i og omkring København. De første ni pladser bliver indtaget af kommuner i eller i nærheden af hovedstaden.

Tallene i opgørelsen dækker over alle virksomheder, der får et CVR-nummer hos Erhvervsstyrelsen og er regnskabspligtige. De vil typisk være af formen A/S, ApS, P/S, I/S og AMBA.

Om Experian

Experian er verdens førende leverandør af data- og analysetjenester. Under livets store øjeblikke – fra at købe et hjem eller en bil, til at opstarte en forretning- giver vi forbrugere og vores kunder mulighed for at administrere deres data med tillid. Vi hjælper enkeltpersoner med at tage økonomisk kontrol og få adgang til finansielle tjenester, og virksomheder til at træffe bedre beslutninger. Vi hjælper långivere med ansvarlig långivning og organisationer og virksomheder med at forhindre identitetssvig og kriminalitet.

Vi har 17.800 kollegaer, der opererer i 44 lande, og hver dag investerer vi i nye teknologier, talentfulde mennesker og innovation for at hjælpe alle vores kunder med at maksimere enhver mulighed. Vi er noteret på London Stock Exchange (EXPN) og er en fast bestanddel af FTSE 100-indekset.

Lær mere på www.experian.dk eller besøg vores globale nyhedsblog for at få de seneste nyheder og indsigter fra vores verden.

 
 

 
   

 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev