Et hastigt stigende antal overvægtige gentofteborgere har fået køen hos diætisterne til at vokse med rekordfart. Især lange ferier er et wake-up-call for mange, siger ekspert i spisningens psykologi. 

 

Fedmebølgen skvulper tungt ind over Hovedstaden. Fra 2010 til 2017 steg andelen af overvægtige gentofteborgere med 3,6 procent, hvad der svarer til mindst 2558 personer. På landsplan viser det samlede tal, at omkring 2,5 millioner voksne danskere i dag kan finde sig selv i Sundhedsstyrelsens kategori for moderat eller svært overvægtige.

 

Udviklingen har skabt travlhed hos Danmarks største diætistklinik, Diætisthuset, der melder om rekordlange køer på samtlige 36 klinikker landet over. Sommerferien har givet tid til refleksion, og folk søger hjælp som aldrig før.

 

– Pusterummet i ferien er et af de få øjeblikke, hvor man virkelig kan samle motivationen om et nyt mål, og for mange er det nye mål en livsstilsændring og et vægttab. Derfor er det klart, at vi ser mange ønsker om vægttab, ligesom efter nytårsaften. Men oftest er der brug for mere end god vilje til at gennemføre det, siger klinisk diætist ved DiætistHuset i Gentofte Nadja Romar.

 

Forskning viser, at fire ud af fem almindelige slankekure slår fejl. Det skyldes ifølge Nadja Romar netop, at en almindelig slankekur ikke er designet til at modstå hverdagen.

 

Den bedste kur starter i hovedet

Ferie kan være et godt afsæt til at ændre sine dårlige vaner, fordi man kommer ud af hverdagens handlingsmønster og ser sin dagligdag lidt på afstand. Det pointerer psykolog og ph.d. Anette Schnieber, der forsker i spisningens psykologi ved Via University College.

 

Hun understreger, at de psykologiske aspekter af et varigt vægttab ikke skal undervurderes. En omlagt kost og rigelig motion er en god start, men hvis ikke man har hovedet med i processen, risikerer man, at de tabte kilo hurtigt tages på igen.

 

– Vores hverdag består af utroligt mange handlinger, vi udfører med automatpiloten slået til, så en vaneændring kræver en periode med opmærksomhed på, hvad du gør. Desværre kan den del af hjernen, som du bruger til at være opmærksom og komme fra motivation til handling, blive træt, hvis du iværksætter for mange og for store vaneændringer ad gangen – så kan du for eksempel opdage, at du rækker ud efter chokoladen, men du når ikke at stoppe armen, før det er for sent. Derfor er det vigtigt at identificere få, men centrale råd, der virker for netop dig og din hverdag. Den bedste kur er altid den, man kan holde på langt sigt, understreger Anette Schnieber.

 

Hvis viden var nok, var alle sunde

For at kunne hjælpe så mange som muligt med at tabe sig, har Diætisthuset udviklet et online vægttabsprogram, Vanesund, som arbejder konkret med klienternes hverdagsvaner, fortæller Nadja Romar.

 

– Det kræver mere end at sænke kalorierne for at opnå vægttab. Det hjælper at vide, hvilke fødevarer man skal regulere for ikke at indtage for mange kalorier og samtidig spise varierede måltider. Mange er vores madvaner er fuldstændig baseret på vanetænkning, og derfor er det svært for mange at prøve noget nyt af, især i de travle hverdage, siger hun.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev