Første tirsdag efter fastelavn er også International Pandekagedag, og det er der en helt særlig årsag til. Læs med her, og få en rigtig god grund til, at din aftensmad skal stå på stakkevis af pandekager.

Fastelavn er en gammel katolsk tradition, som var det sidste store gilde, inden fasten gik i gang. Fasten startede dog ikke dagen efter fastelavn, men først om onsdagen, som også bliver kaldt askeonsdag. Men faktisk var der også gilde i dagene mellem fastelavn og askeonsdag – og det var et vaskeægte pandekagegilde. Den dag er senere blevet kendt om Pandekagedagen (på engelsk Shrove Tuesday).

Pandekagedagen skulle udrydde resterne
Pandekagedagen opstod, fordi fasten kun bød på fisk, grød og grovbrød, og derfor skulle de hvide varer i spisekammeret, der ikke kunne holde sig, bruges inden fasten. Hvidt mel, æg, mælk og smør skulle således bruges til noget fornuftigt, og her lå ideen med pandekagerne lige for.

Inspiration til pandekagedagen
Er du blevet lækkersulten efter al den snak om pandekager, så byder bøgernes verden på et hav af lækre opskrifter til pandekagedagen – både tykke, tynde, sunde og det modsatte. Gentofte Bibliotekerne har samlet et udvalg her, som er lige til at plukke fra.

Foto ABW

Tilmeld dig vores nyhedsbrev