Gl. Holtegaard er i dag alvorligt truet af lukning, efter kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune sidste år besluttede at stoppe deres bidrag til kunsthallens drift ved udgangen af 2024. Teamet på Gl. Holtegaard har sat alle sejl for at redde kunsthallen og formuleret en plan til kommunen for fremtidens kunsthal på Gl. Holtegaard.

Pressefoto KUNSTHAL GL. HOLTEGAARD / Bjøern Pierri Enevoldsen.

På Gl. Holtegaard tror og håber de stadig på en løsning, der kan fremtidssikre den levende kunst i Rudersdal. Kunsthallen og barokhaven står i dag som et yderst velbesøgt kulturelt tilbud for borgerne fra både Rudersdal Kommune, Nordsjælland og resten af landet. Et tilbud som de på kunsthallen Gl. Holtegaard ønsker at videreføre efter Breda Fondens lukning. Kulturministeren har allerede rakt en hånd frem, men forudsætter lokal opbakning, hvis han skal gå ind i sagen.

De skriver:

Vi ønsker fortsat at drive en kunsthal med dansk og international samtidskunst af højeste kvalitet. Fremtidens Gl. Holtegaard er en visionær kunsthal med lokal forankring. Derfor er der behov for et tæt og forpligtende samarbejde med Rudersdal Kommune, så Gl. Holtegaards solide arbejde kan fortsætte.

Ejerskab og økonomi
Hvis Gl. Holtegaard fortsat skal være et aktiv for Rudersdal Kommune kræver det kommunal deltagelse. Breda Fondens fejlslagne dispositioner i fortiden bør ikke afskære Rudersdal Kommunes borgere samt gæster regionalt og internationalt fra at opleve og have adgang til de helt unikke oplevelser med kunst, som Gl. Holtegaard faciliterer; alle de udstillinger, performances og aktiviteter for både yngre og ældre, som vores dedikerede medarbejdere gang på gang imponerer både de besøgende, og ikke mindst anmeldere med.

Vi ser os selv som et aktiv for Rudersdal Kommune og håber derfor også, at kommunalbestyrelsen vil være med til at skrive et nyt kapitel om kunsthallen i de historiske rammer.

I hele landet finansieres kunsthaller som Gl. Holtegaard fortrinsvist via offentlig støtte og gennem private fondsmidler.

I Gl. Holtegaards tilfælde er det kommunale tilskud anvendt til den faste stab af medarbejdere samt til vedligehold af haveanlægget, der er en markant post i de samlede driftsomkostninger.

Samtidig står vi på Gl. Holtegaard selv for finansiering af vores udstillingsvirksomhed. Siden 2016 har eksterne fonde således bidraget med mere end 30 millioner kroner. Midler, som ikke kan rejses uden fortsat kommunal opbakning. Derudover har Gl. Holtegaard genereret indtægter i kunsthallens butik og gennem billetsalg.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har tilkendegivet, at han gerne vil støtte Gl. Holtegaard, men forudsætter, at der er lokal opbakning. Om der fortsat skal være kunsthal i Rudersdal, er dermed op til kommunalbestyrelsen.

Vi forestiller os følgende model for fremtidens Gl. Holtegaard:
Bygningerne og parken overgår til kommunen, der derved kan bevare vigtig kulturarv, og samtidig sikre, at en af landets mest velrenommerede kunsthaller fortsat kan tilbyde samtidskunst til borgerne i Rudersdal Kommune.

Det er Gl. Holtegaards ønske at forblive en selvejende institution, der finansierer udstillingsvirksomheden gennem private fonde. Efter nøje gennemgang kan vi drive fremtidens kunsthal på Gl. Holtegaard med et årligt driftstilskud på 2.400.000 kroner til faste stabsfunktioner.

Vi foreslår, at driftstilskuddet deles mellem kommune og stat. Dette kræver dog lokalpolitisk opbakning og vilje til at indgå i dialog med Kulturministeren.

Kit Leunbach, konstitueret kunstnerisk leder siger:

»Vi har rakt ud til både Borgmesteren og partierne i Rudersdal Kommune, og håber på ny at indgå i en konstruktiv og fordomsfri dialog om, hvordan Gl. Holtegaard kan fortsætte som kunsthal efter Breda Fondens likvidation« fortæller Kit Leunbach, der er konstitueret kunstnerisk leder på Gl. Holtegaard.

»På Gl. Holtegaard oplever vi en stor lokal opbakning både gennem vores underskriftindsamling, vores frivillige på stedet, uddannelsesinstitutionerne, der besøger os med deres elever, samt de almindelige borgere, der lægger vejen forbi med børn, børnebørn og venner og bekendte« fortæller Kit videre, og slutter af:

»Vi forestiller os fremtidens Gl. Holtegaard som selvejende institution, som med støtte fra bl.a. kommune kan blive ved med at tiltrække spændende kunstneriske navne, og bidrage til Rudersdal som en levende og attraktiv kommune«.

LÆS MERE HER
PLAN FOR FREMTIDEN – KUNSTHAL PÅ GL. HOLTEGAARD

Tilmeld dig vores nyhedsbrev