Det nye år er skudt ind med en masse fyrværkeri rundt om i landet. Nu skal resterne ryddes op. Få her gode råd fra Sikkerhedsstyrelsen til, hvordan du sikkert får fjernet resterne af dit fyrværkeri fra nytårsfejringen.

Foto JTL

Nytåret er overstået, og det er tid til at rydde op efter dig selv og dit affyrede fyrværkeri. Men resterne skal fjernes sikkert, og der er forskel på, hvad du skal gøre af brugt og ubrugt fyrværkeri samt fusere.

Sådan bortskaffer du brugt fyrværkeri
Fyrværkeri, som er skudt af, er almindeligt husholdningsaffald.

– Det er en god idé at feje det brugte fyrværkeri op på en skovl og komme i skraldespanden for restaffald. Men du skal være sikker på, at fyrværkeriet er helt slukket, før du smider det ud. Er du det mindste i tvivl, bør du hælde vand over det, siger Nicoline Zederkof Jensen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Sådan håndterer du ubrugt fyrværkeri
Fyrværkeri, som du ikke har fået fyret af, kan du vælge at opbevare hjemme hos dig selv og bruge det til næste nytår. I så fald må du ikke pakke fyrværkeriet ud eller fjerne beskyttelseshætten fra lunten.

Vær opmærksom på, at fyrværkeri skal opbevares tørt og ikke for varmt. Derfor skal det opbevares væk fra elektriske apparater og varmekilder. Det skal desuden stå udenfor børns rækkevidde.

Du må opbevare fyrværkeri med op til fem kg NEM derhjemme. NEM står for Netto Eksplosivstof Mængde og angiver, hvor meget krudt fyrværkeriet indeholder. Du finder oplysningen om NEM på fyrværkeriet.

Hvis du ikke ønsker at gemme fyrværkeriet til næste nytår, kan du aflevere det på genbrugsstationen som farligt affald. Tjek op hos din kommune, hvilke genbrugsstationer der tager imod farligt affald. Herefter skal du blot transportere det ubrugte fyrværkeri hen til genbrugspladsen, som da du transporterede det hjem efter at have købt det hos forhandleren. Du må transportere fyrværkeri med op til fem kg NEM.

Sådan skaffer du dig sikkert af med fusere
Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at man fjerner en fuser, efter at den har ligget et stykke tid, så især børn og unge ikke bliver fristet til at forsøge at tænde den igen i dagene efter nytår. Men at fjerne en fuser er en voksenopgave, og man skal selvfølgelig være særligt varsom.

– Vent minimum en halv time, fra du forsøgte at tænde fyrværkeriet, til du fjerner det. Fej det op på en skovl, og kom det i en spand med vand. Så er du helt sikker på, at eventuelle gløder bliver slukket. Og husk beskyttelsesbriller, når du gør det, siger Nicoline Zederkof Jensen.

Fusere kan ligesom ubrugt fyrværkeri også afleveres på genbrugsstationen som farligt affald. Dog kan du også vælge at levere fuseren tilbage til forhandleren. Dermed bliver det forhandlerens ansvar at skaffe sig sikkert af med den.

Kilde. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev