Af Halime Oguz og Astrid Aller, hhv. Boligordfører for SF i Folketinget og boligordfører for SF i Københavns borgerrepræsentation.

Sensommeren er lig med drømme, nye muligheder og at suge viden til sig for de mange tusinde unge, der starter på en ny uddannelse. De skal blive klar til at udfylde deres rolle i samfundet. Skal samfundet ikke hjælpe dem med at koncentrere sig om det? Hver sensommer skal vi høre de samme uværdige historier om studerende, der må bo i telte og campingvogne. Om desperation og frustration. I København har der været næsten 20 procent flere ansøgninger end sidste år. Det er glædeligt, vi ser flere studerende. Men mens de studerende bliver flere, følger de billige studieboliger desværre ikke med.

Halime Oguz, foto: SF

Ifølge Danmarks Almene Boliger er der kun en studiebolig for hvert femte studerende i København og de billige kollegier er lukket land for mange. Det lille udbud tvinger de studerende til at søge andre veje. Det er problematisk fordi junglen over københavnske studieboliger buldrer af svindel og alt for høje priser. Beregninger fra Boligportalen viser, at de studerende hurtigt skal punge over 5.000 kroner ud for et værelse. Kigger man på de nybyggede kollegieværelser starter prisen på 6.000 kr. Det kan mærkes på SU-kontoen, hvor langt det meste eller endda mere end selve SU’en skal dække huslejen.

SF har i Københavns Borgerrepræsentation arbejdet hårdt for en tag-over-hovedet garanti. Men vi har også brug for en langsigtet løsning og vi vil derfor fortsat arbejde for opførelsen af nye og billige studieboliger i Folketinget.

Forudsætningen for en god studiestart er en billig og fast bolig, hvor SU’en kan række til mere end blot huslejen. Men inden det sker, skal vi også her-og-nu gøre noget og plukke de lavt hængende frugter, der kan sikre flere boliger med det samme. Vi skal ganske enkelt sikre, at der bor studerende i de boliger, der er opført som studieboliger. Det er langt fra tilfældet i dag! Mange private studieboliger lejes faktisk ud til grupper, der egentlig ikke burde være berettiget til dem, eksempelvis fraskilte.

Vi forstår udmærket, at de også har et behov, men studieboliger er til studerende. Kommunen har ikke lovgivningsmæssigt mulighed for at sikre at det sker, og vi har reelt ikke noget overblik over omfanget. Det skal der rettes op på.  At boligerne rent faktisk lejes ud til studerende har indflydelse på, hvor mange studerende der kan bo i studieboliger, men det har også indflydelse på, hvordan bygherrerne bygger, og dermed på prisudviklingen.

Hvis de vidste, at de død og pine var nødt til at bygge til en pris, studerende nogenlunde kan betale, og at de ellers ville få tomgang, ville det tvinge dem til at bygge og prissætte anderledes, men lige nu kan de bare beslutte at de i udgangspunktet gerne vil have studerende, men at hvis de ikke kan få det, så er det også fint nok, for de kan sagtens udleje en etværelseslejlighed til 10.000 hvis det er til en enlig med fuldtidsjob. Det går simpelthen ikke, når man har fået byggetilladelse til at bygge studieboliger.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev