Det smukke vejr holder fredag og lørdag med, selvom der kommer en ret frisk vind omkring nordvest – ved Vestkysten op til hård vind. Langfredag holder torsdagens dagtemperatur, men natten til lørdag kan termometret igen dykke helt ned til tre småplantedræbende graders kulde.

”April er én lang årligt tilbagevendende kamp mellem varme og kulde. Hvor det trækker i de grønne fingre, trangen til at få ungerne på græs og i det hele taget komme ud i det fri. April smiler og lokker, men vender så lumsk tilbage med sin kolde bagside,” siger vagthavende meteorolog Lars Henriksen. Søndag og mandag understreger pointen: Det går jævnt ned ad bakke med regn eller byger og temperaturer mellem 5 og 11 grader.

Det lune vejr, som smiler til de heldige med ferie op til påsken skyldes et højtryk over Mellemeuropa, som sender varm og tør frem mod Danmark fra sydvest. Det skubbes væk torsdag, hvor en koldfront med noget koldere luft kommer ned over landet nordfra.

Påskevejret er en rodebutik

DMI har samlet data om påskevejret siden 1891, så der er dækning for påstanden om det stærkt skiftende vejr. Det er svært at afgøre, hvilke påskeperioder, der har haft det bedste og det dårligste vejr – det er ikke nogen streng videnskabelig disciplin – men her er et par bud:

Det mest solbeskinnede påskevejr skal nok findes enten helt tilbage i 1906 eller for nylig i 2014:

12-16/4 1906: Solrig, varm og tør.
17-21/4 2014: Først blæst og regn. Siden rettede vejret sig til smukt med masser af sol og temperaturer over 20°C. Månedens gennemsnitstemperatur var 8,7°C, foråret var meget varmt og året det varmeste siden målingernes start i 1874.
Det koldeste påskevejr kan måske findes blandt disse gysere:

13-17/4 1933: Sand- og jordfygning den 13. og derefter meget koldere vejr med nedbør og sol.
26-30/3 1964: Kold, blæsende og nattefrost. Månedens gennemsnitstemperatur var -0,3°C, brrrrr.
20-24/3 2008: Kold og blæsende med slud og sne. Temperaturer omkring frysepunktet.
Påskevejret er bare en blandet landhandel – typisk aprilvejr, eller som tyskerne siger ”April, April, der weiss nicht, was er will”.

Foto: IDM

Kilde

Tilmeld dig vores nyhedsbrev