RfST skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om cykelhjelme:

Andelen af cyklister som bruger cykelhjelm stiger fortsat, viser den nyeste cykelhjelmstælling fra Rådet for Sikker Trafik. Målet er at endnu flere får hjelmen på, så flere alvorlige hovedskader kan undgås.
 
 
 
 
 
 
 
 
Den tid er forbi, hvor det at bruge cykelhjelm var kikset og grimt. Nu tager flere og flere danskere hjelmen til sig. Især børnene er blevet gode til at få hjelmen på, viser nye tal fra Rådet for Sikker Trafik.

 

I løbet af efteråret har Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og landets kommuner talt cykelhjelmsbrugen blandt knap 12.000 cyklister på byveje og skoleveje i 25 byer i Danmark. Tallene fra bytrafikken viser, at i gennemsnit bruger 42 % af cyklisterne nu hjelm. Det er en markant stigning fra 2004, hvor man gennemførte den første cykelhjelmstælling. Dengang var det kun 6 % af cyklisterne, der kørte med en cykelhjelm.

 

– Hjelmen spiller en afgørende rolle for at undgå de alvorlige hovedskader. Derfor er det glædeligt, at stadig flere tager hjelmen på, når de skal cykle, siger Jesper Hemmingsen, dokumentationskonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

 

Flere unge bruger cykelhjelm

Det er ligesom i tidligere års tællinger børnenes hjelmbrug, der er højest, mens hjelmbrugen blandt de 16-25-årige er lavest. I 2018 cyklede over 97 % af børn under 11 år med hjelm i bytrafikken. Blandt de 11-15-årige er hjelmbrugen steget til 63 %, mens det tilsvarende tal for de 16-25-årige er 30 %.

 

De seneste år har Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden gennemført cykelhjelmskampagner overfor netop de unge. Det ser ud til at have haft en effekt. Selv om de unge stadig halter bagefter de yngre børn mht. brugen af cykelhjelm, så stiger tallet år for år. Den stigning er fortsat fra 2017 til 2018, viser den nye cykelhjelmstælling fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Til gengæld ser det ud til, at hjelmbrugen blandt forældregenerationen (26-60-årige) er stagneret.

 

Læs også: Kampagnen Nederen Forældre vil have flere teenagere og forældre til at spænde hjelmen

 

– Selv om vi har set flere unge spænde hjelmen, så skal vi have endnu flere teenagere og deres forældre til at køre med hjelm. Vi er ikke i mål endnu, men det går generelt den rigtige vej, siger Jesper Hemmingsen fra Rådet for Sikker Trafik.

 

Ser man på kønsfordelingen, så er kvinders hjelmbrug højere end mænds. Mens 44 % af kvinderne i gennemsnit bruger cykelhjelm, så er tallet 39 % for mændene.

 

Cykelhjelmstal i 2018

I 2018 er hjelmbrugen for i alt 11.887 cyklister blevet observeret. Heraf blev 6.496 af cyklisterne observeret i bytrafik, mens 5.391 cyklende børn blev observeret ved indgangen til deres skole.

 

Den gennemsnitlige hjelmbrug blandt cyklister i Danmarks bytrafik er i 2018 målt til 42 %. Dette er endnu engang signifikant højere end hjelmbrugen i tidligere år.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev