Store Bededag i Gentoftes Kirker (og lidt om hveder)

På Fredag 22. april er det som bekendt Store Bededag og det bliver markeret i Gentoftes Kirker.

Dyssegårdskirken afholder gudstjeneste klokken 10.00 og klokken 12.00 (konfirmation).

Gentofte Kirke afholder gudstjeneste klokken 10.30.

Hellerup Kirke afholder gudstjeneste klokken 10.00 og klokken 12.00 (konfirmation).

Helleruplund Kirke afholder gudstjeneste klokken 10.30 (konfirmation).

Jægersborg Kirke afholder gudstjeneste klokken 10.00 og klokken 12.00 (konfirmation).

Messiaskirken afholder gudstjeneste klokken 10.30 (konfirmation).

Ordrup Kirke afholder gudstjeneste klokken 10.00 (konfirmation) og klokken 12.00.

Sankt Lukas Stiftelsen afholder gudstjeneste klokken 10.30.

Skovshoved Kirke afholder gudstjeneste klokken 10.00.

Vangede Kirke afholder gudstjeneste klokken 9.30 og klokken 13.00 (konfirmation).

….. og lidt om hveder.

Hvis du ikke er til kirkegang og ej heller skal til konfirmation kan du fejre dagen med hjemmebagte Hveder, og i stedet fejre Store Hvededag.

Traditionen med at spise varme hveder Store Bededagsaften kan spores tilbage til midten af 1800-tallet. Store Bededag var jo en arbejdsfri bede- og bodsdag, hvorfor også bagerne skulle have fri. Derfor skulle der bages brød til kunderne, der kunne holde sig til dagen efter – og det blev altså til hveder.

Hvis du i stedet for at købe dig til de luftige ‘hvedeknopper’ vil bage dine egne kan du følge denne opskrift:

Opskrift på hjemmebagte hveder, 12 stk.

Hveder2 dl lunken mælk
50 g gær
100 g smeltet smør
30 g sukker
2 æg + 1 æg til pensling
1 tsk kardemomme, vaniliepulver og salt
400 g hvedemel

 

Opløs gæren i mælken og lad det stå og skumme lidt.

Pisk imens æg og sukker med kardemomme, vaniliepulver og salt i en separat skål.

Hæld mælk+gær, æggemassen og smeltet smør sammen i en stor skål.

Tilsæt hvedemel lidt efter lidt.

Dejen skal ikke blive knastør, men være blød og smidig.

Lad den hæve tildækket i 1 time.

Når den er hævet færdig deles den i 12 lige store bidder (den skal ikke æltes igen) og laves til boller, som placeres i et fad med bagepapir. Hvederne efterhæver i ca. 30 minutter og pensles med æg.

Bages i ca. 15 minutter ved 225 grader.

De serveres lune med smør – velbekomme!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier