Studie viser at COVID-19 ikke smitter igennem sæd

I løbet af 2020 har sædbanken Cryos’ forskere været i gang med at undersøge, om mænds sæd kan bære COVID-19 videre til andre personer. Nu er der gode nyheder, for de første konklusioner i et nyt forskningsstudie viser nemlig, at der ikke overføres smitte.

Studiet er udarbejdet af Cryos International‘s amerikanske afdeling i Orlando, Florida. Studiet er godkendt af Western Institutional Review Board og har undersøgt sædprøver fra mænd med en gennemsnitsalder på 32 år. Der er taget PCR-tests af sædprøver fra mænd, som har været diagnosticeret med COVID-19 indenfor den seneste måned og i gennemsnit er prøverne taget seks dage efter den positive PCR-test.

Studiet er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Assisted Reproduction and Genetics

Godt nyt for par og singler i fertilitetsbehandlinger

Det er et interessant studie i relation til COVID-19 bredt set, men det er naturligvis også interessant og glædeligt for de mange, der gennemgår fertilitetsbehandlinger i Danmark og resten af verden under corona epidemien.

“Det var forventet, at der ikke ville være en smitterisiko forbundet med sæd, men derfor er det alligevel betryggende at få en klar indikation på, at det også forholder sig sådan,” siger Peter Reeslev, der er CEO hos Cryos International. “Cryos har i COVID-19 perioden haft lukket ned for nye donorer netop på grund af usikkerheden om smitterisiko, men har åbnet op igen baseret på resultaterne fra det nye studie.”

I begyndelsen af COVID-19 pandemien blev fertilitetsbehandlinger blandt andet ud fra et forsigtighedsprincip sat på pause i det meste af verden. “Alle ventede på, at der ville komme mere information om denne nye virus,” siger Peter Reeslev. “Med vores viden fra det nye studie føler vi, at man kan vide sig sikker på, at der ikke er nogen risiko for at COVID-19 smitter igennem sæd i forbindelse med fertilitetsbehandlinger.

Dansk studie undersøger også sædkvaliteten

Ud over smitterisiko er forskere også interesserede i at finde ud af om COVID-19 har langtidspåvirkninger på mænds sædkvalitet. Og netop det spørgsmål kan vi også nærme os et svar på.

I samarbejde med Hvidovre Hospital og CooperSurgical deltager Cryos International i et nyt studie, der har til formål at undersøge sædkvaliteten hos de mænd, der har gennemgået COVID-19-infektionen.

“Flere udenlandske studier har tidligere peget på en øget risiko for nedsat sædkvalitet efter en COVID-19-diagnose, men de studier har mødt en del kritik fra eksperter. Derfor er det oplagt og væsentligt, at vi sammen med Hvidovre Hospital selv finder ud af, om sædens kvalitet rent faktisk påvirkes af virussen – både på kort og langt sigt,” mener Peter Reeslev.

Betyder forløbet noget?

Det er planen, at deltagerne i studiet skal levere en række blod- og sædprøver samt gennemgå PCR-tests ad flere omgange i en periode på seks måneder efter diagnosticeringen af COVID-19.

I studiet er det også hensigten at finde frem til, om eksempelvis hårde og langstrakte sygdomsforløb har en indflydelse på sædkvaliteten.

Det samlede deltagerantal forventes at komme op på 50 danske mænd i alderen 18-60 år og resultaterne forventes klar om et halvt år.

Professor Allan Pacey fra Sheffield Univertitet i UK og formand for Cryos’ External Scientific Advisory Committee udtaler “Dette er to meget vigtige studier, der hjælper os til at forstå påvirkningen af COVID-19 på mænds reproduktion. Jo mere vi lærer om denne virus, jo bedre kan vi trygt og sikkert hjælpe mænd og kvinder med deres planer om at starte en familie.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Del på sociale medier