Det du ikke bør undvære om vinteren

Sommeren er på hæld og det bliver koldere i vejret og mørkere for hver dag. Thorbjörg fortæller i sit seneste nyhedsbrev om kosttilskud – og herunder D-vitamin, som man ikke bør undvære i de mørke måneder:

“Kosttilskud er, som navnet antyder, et tilskud til den kost du spiser. Mange tror, at hvis man spiser sundt, er der ikke behov for at supplere med forskellige kosttilskud. Men hvad er sund kost? Vores mad og råvarer er dyrket og forarbejdet på en måde, som går ud over både næringsindhold af mikroernæringsstoffer og kroppens evne til at optage dem. Derfor er det en god idé som udgangspunkt at spise økologiske og så lidt forarbejdede fødevarer som muligt og desuden supplere med gode tilskud af fx vitaminer og mineraler.”

Især D-vitamin, som er netop det vitamin, der i højeste grad stimulerer immunforsvaret, er særligt vigtigt i vintermånederne. Om D-vitamin forklarer Thorbjörg:

“D-3 vitamin er uden tvivl det mest immunstimulerende vitamin, og vi kan selv lave det i kroppen. Det kaldes for solskinsvitaminet, og det er netop solen, som aktiverer den biologiske proces i huden, som ender med at blive det aktive D-3 vitamin i leveren. D-3 er afgørende vigtigt for knoglernes sundhed, tæthed og styrke og forebygger osteoporose eller knogleskørhed. Men dette vitamin er også super vigtigt til andre ting. Det forebygger infektioner herunder virus og influenza samt alle mulige inflammationssygdomme, hjerte- kar sygdomme og kræft, og så er D-vitamin nødvendigt for en god og stabil blodsukkerbalance.

Vi er i de senere år blevet opmærksomme på at K-2 vitamin hjælper kroppen til at optage og udnytte D-3 vitamin, hvorfor det er en god idé at tage de to sammen.”

I efterår og vintermånederne er det for rigtig mange svært at få nok sollys til selv at kunne danne D-vitamin – derfor bør disse ifølge Thorbjörg tage D-vitamin som tilskud. D-vitamin findes dog også naturligt i en række fødevarer – bl.a. i torskelever, sardiner, makrel, sild, økologisk kød, æggeblomme og smør. K- vitamin findes mest i grønne bladsalater, spinat, grønkål, rosenkål, broccoli og persille.

Læs meget mere om Thorbjörg her, og tilmeld dig hendes interessante nyhedsbrev her.

Foto: Thorbjörg. Ptessefoto.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev